Ganxo de batre: tècnica d’execució, característiques, combinacions

Ganxo de batre: tècnica d’execució, característiques, combinacions

Els que no coneixen la tècnica de la boxa solen preguntar-se: “I quin tipus de cop és aquest ganxo?”. En rus, té un altre nom: ganxo. Se’l considera un dels cops més difícils. Es pot aplicar amb la part posterior i posterior. Aquest cop es considera definitiu. És perillós perquè, per la seva trajectòria, sovint cau fora del camp de vista del seu oponent. Els propietaris del ganxo més poderós són Joe Fraser, Felix Trinidat, Nonito Donaire, Oscar De La Hoya, Miguel Cotto.

Els boxejadors novells i tan sols els aficionats a l’esport estaran interessats en com executar correctament un enganxat.

enganxar

Què fer?

En primer lloc, heu de mantenir la protecció: recordeu que quan s’aplica qualsevol cop, la mà del darrere hauria d’estar en la posició de protecció sota la barbeta, es pressiona el colze per protegir el cos.

En segon lloc, s’ha de doblar el braç: la tècnica del ganxo és tal que el braç s’ha de doblar a un angle de 90 graus o a prop seu. Si l’angle és molt més gran, llavors no serà possible obtenir la màxima potència de l’impacte.

En tercer lloc, s’ha de girar el cos, aquest és un altre element essencial que permet augmentar la força d’impacte. A més, alhora de girar el cos a l’hora d’aplicar el ganxo, també s’ha de moure el cap, que ajuda o bé a evitar represàlies o bé a esquivar-lo el màxim possible.

En quart lloc, la rotació de la cama és obligatòria: per augmentar la força d’impacte, cal girar la cama davantera alhora que aplicar el ganxo amb la mà davantera, o girar la cama posterior si el cop es dóna per la mà posterior. També per a la màxima potència en postura de batalla els genolls han d’estar lleugerament doblegats.

Consell: per tal que un ganxo es converteixi en un cop de puny, heu d’aplicar-lo no per a l’objectiu, sinó per a ell.

practicant enganxament

Què no es pot fer?

És impossible:

 • Oblida’t de protecció. Un error comú dels combatents en colpejar un ganxo amb la mà davantera és que no protegeixen el casc amb la mà posterior. Això els deixa oberts al ganxo que ve, que sovint és aixafant.
 • Esdevenir recte. Un suport directe no només proporciona una potència suficient a l’hora d’aplicar un ganxo, en aquest cas el lluitador serà un objectiu fàcilment assolible i, a més, serà més fàcil de desequilibrar.
 • A més, primer no hauríeu de torçar la mà i després colpejar-la, perquè aleshores l’adversari podrà llegir millor el moviment i el temps de la vaga.
 • No pegueu des de massa llarga distància. S’ha de col·locar el ganxo de gamma mitjana i propera. Si l’enemic queda fora de l’abast, el ganxo des de llarga distància resultarà ser massa feble.
 • La transferència de tot el pes del cos a la part posterior o del peu davanter afecta negativament la qualitat de l’impacte: s’ha de distribuir el més uniformement possible. Si la major part del pes es transfereix a la cama davantera, en cas de falta pot caure sobre el rival. Si el pes corporal es troba principalment a la cama posterior, quan trobeu a faltar un combatent, podeu tirar-lo fàcilment enrere.
Ganxo de Mohammed Ali

Espècie

Un ganxo en una caixa pot ser un “test o control”. S’aplica amb la mà davantera quan el lluitador gira en relació amb l’enemic avançant. Per a la seva aplicació, cal recolzar-se sobre la cama davantera, i girar simultàniament la cama posterior 180 graus cap a fora. Això és semblant al moviment d’un matador sortint del camí d’un bou en moviment.

Pica el ganxo enrere

Igual que l’anterior, s’utilitza millor quan l’adversari avança. En aquest cas, només cal fer un pas enrere i, després, fer un cop de mà amb la mà davantera quan feu un pas endavant.

Ganxo superior

Es tracta d’un creuament entre un ganxo i un tall superior. Aquest cop s’aplica des de baix, l’objectiu és la barbeta de l’oponent. El colze ha d’estar dirigit cap avall a un angle d’uns 45 graus.

Enganxament amb la mà davantera al cos

Aquest poderós cop és força capaç de aixafar l’enemic. Al mateix temps, s’ha d’aplicar cap a l’altura en un angle de 45 graus sobre la zona dels ronyons.

Normalment va precedit d’un cop directe, que permet prendre la posició desitjada, en la qual el cos està lleugerament inclinat cap a l’exterior cap a la cama davantera.

Rebot de la mà del davant

La implementació amb èxit requereix rapidesa, precisió, capacitat de triar el moment i un bon treball de peu. L’enemic hauria d’estar simplement fora de l’abast, en colpejar-se, s’hauria d’empènyer amb el peu davanter per fer un salt i, alhora, colpejar. Aquest és un truc perillós, ja que en cas de fallada només podeu topar amb el cop que ve.

A més, el ganxo en si es pot utilitzar com a contraatac. Hi ha diversos mètodes d’aquest tipus. Per exemple, podeu bloquejar un contraatac o fer una immersió i, tot seguit, fer servir immediatament el ganxo. També es pot esquivar un cop mentre es connecta simultàniament.

ganxo esquerre al cap

Combinacions de cops

Aquests inclouen:

 • Dret + ganxo amb la mà davantera. En aquest cas, el ganxo s’aplica al cap o al cos. Aquest lligament es considera efectiu, ja que un primer cop ràpid pot situar el boxeador en una posició ideal per a la propera vaga.
 • Es pot fer servir un esqueix creuat (cop directe amb la mà extrema), i si el rival no està atent, farà un pas endavant per atacar, i en aquest moment s’hauria de trobar amb un ganxo.
 • Tall superior amb la mà posterior + ganxo frontal. Els cops s’entreguen directament l’un darrere l’altre, sense pauses. El més important d’aquesta combinació és la velocitat, que no permetrà que l’enemic es retrobés després d’un tall superior.
 • Un ganxo al cap amb la mà del davant + un ganxo al cos amb la mà del davant. El primer cop no ha de ser potent, la seva tasca és fer que l’enemic tingui compte. A més, ajuda a obrir el cos del rival per a la propera vaga.
 • També es pot utilitzar la combinació inversa: un ganxo al cos amb la mà frontal + un ganxo al cap amb la mà davantera. En aquest cas, tots dos cops poden ser prou forts i derrotar al rival.
 • Enganxat amb la mà posterior al cos + ganxo amb la mà frontal al cap. Aquesta combinació pot confondre al rival, perquè les vagues són de bandes oposades. El primer cop obliga l’enemic a caure i el segon és el final. Quan realitzeu la combinació, assegureu-vos que el cos gira durant cops, mentre que les cames giren en el mateix sentit.
ganxo al cos

Ganxo doble / triple amb mà frontal

Molts combatents no poden utilitzar un doble ganxo amb eficàcia, sense oblidar-ne un triple. Això requereix una bona velocitat i flexibilitat del braç per tal de colpejar de forma ràpida i coherent amb la mateixa extremitat. El truc és no posar la màxima potència fins al darrer cop. Els ganxos dobles i triples es poden utilitzar si l’oponent té un alt nivell de protecció i bloqueja el primer o el segon cop. No és aconsellable utilitzar més de tres cops, ja que això ja s’està fent previsible, l’enemic pot esquivar i llançar un cop de contra.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *