Trepant de gel elèctric: concepte, principi de funcionament, tipus i classificació de simulacres de gel, característiques d’aplicació i normes de funcionament

Trepant de gel elèctric: concepte, principi de funcionament, tipus i classificació de simulacres de gel, característiques d’aplicació i normes de funcionament

La pesca d’hivern és una ocupació responsable, que requereix l’enfocament més seriós per equipar i equipar un pescador. En aquest cas, no hi pot haver cap tipus de molèstia, ja que l’absència de cap detall d’equipament pot anul·lar tot el treball preparatori del pescador. Sortir a la pesca amb gel sense trepant de gel no té cap sentit. Aquesta eina ha d’estar present a l’arsenal de qualsevol pescador, ja que està gairebé constantment implicada, i és poc probable que un pescador oblidat el pugui agafar en préstec fins i tot durant un temps curt. Per tant, l’èxit de la pesca d’hivern depèn en gran mesura de l’elecció correcta del trepant de gel.

Què és un simulacre de gel

Un trepant de gel és una eina per fer forats cilíndrics en gel fins a un metre i mig de gruix. En la seva estructura i principi de funcionament, s’assembla a un remolí. Hi ha molts models diferents d’aquest dispositiu, que varien en la mida, el pes, el material de les peces realitzades i els esforços que caldrà fer quan es treballa amb ell. En funció d’això, les eines difereixen en la seva fiabilitat, resistència i, en conseqüència, en el seu preu. Independentment, totes les perforacions de gel es componen de les següents parts:

 • Braços Hi ha diverses opcions per al disseny del mànec, segons si una o dues mans estan implicades en l’obra. En les perforacions de gel elèctriques i de gasolina, les nanses es troben al bastidor amb l’accionament i s’utilitzen per a la fixació estacionària de l’eina per evitar girar contrari al sentit de la perforació.
 • Auger. Aquesta és la part espiral de l’eina, dissenyada per treure les molles de gel del forat. Es troba a sota de les nanses i és una vareta amb cinta metàl·lica soldada en espiral. Està connectat al rotor amb una unitat especial, que pot ser telescòpica o desmuntable.
 • Part de tall. Molt sovint, es tracta d’un suport amb dos ganivets rectes o arrodonits o un cap de tall monolític.
trepant de gel elèctric

Materials per a la perforació del gel

Un trepant de gel elèctric per a la pesca d’hivern, així com altres versions d’aquest dispositiu, es fabrica principalment a partir d’acer xapa laminada a fred o d’acer endurit amb un recobriment de gran qualitat. Alguns models són de titani. Els avantatges indiscutibles de les perforacions de gel de titani són:

 • durabilitat;
 • lleugeresa;
 • protecció contra la corrosió
Sembla un simulacre elèctric

Els desavantatges d’aquests models inclouen:

 • preu alt;
 • sonor fort en perforar, espantar els peixos;
 • congelació de grans quantitats de gel en gelades severes.

Els braços estan fets de materials que no s’esquerden a l’impacte, la majoria de vegades de cautxú dur. Per a la fabricació de ganivets s’utilitza acer inoxidable o acer d’eines.

Ganivets per a simulacre de gel

Els ganivets són la part més crítica d’un simulacre elèctric. Tenen dos tipus: plans i esfèrics. Els ganivets plans es fan servir principalment en productes domèstics. Els avantatges d’aquests ganivets són:

 • preu baix;
 • compacitat;
 • facilitat de substitució;
 • possibilitat d’esmolar independentment a casa.

L’únic inconvenient és la freqüència de picat de les cantonades. Els ganivets plans són:

 • Recta, la seva vora és una línia recta.
ganivets plans per a perforacions de gel
 • Arrodonit. El seu cantó és perfectament arrodonit al llarg de tota la longitud.
 • Dentat. Vora recta amb dents.
ganivets
 • Esglaonat. Tenen esglaons formats per dues o tres vores rectes.
ganivets

Els ganivets esfèrics s’instal·len més sovint en simulacres elèctrics importats. Els seus avantatges principals:

 • treball silenciós;
 • bon funcionament;
 • eficiència a l’hora de perforar gel humit i a l’hora de remenar forats antics.

Mida i pes

Els principals paràmetres de l’eina són la seva longitud, que determina la profunditat de perforació i el diàmetre del cargol, que determina la circumferència del forat. De mitjana, un simulacre elèctric per a la pesca d’hivern pesa uns nou quilograms, però en diferents models aquesta xifra varia. La longitud del trepant de gel en la posició de treball sol anar des d’un metre i dos a dos metres, però es pot augmentar mitjançant la instal·lació d’un cordó d’extensió especial, que té una vareta de 20 a 60 cm.

Els avantatges

Segons el tipus d’accionament, les broques es divideixen en manuals, gasolina (o simulacres de gel) i elèctriques. El trepant de gel elèctric per a la pesca difereix dels altres tipus d’aquesta eina per la presència d’una potent bateria. Hi ha models a la venda tant amb una bateria incorporada com amb un portàtil d’energia extraïble. Un trepant de gel elèctric per a la pesca d’hivern inclou caixa d’eines i cable de càrrega. Els principals avantatges del model de trepant de gel elèctric són:

 • Funcionament fiable a baixes temperatures.
 • Pes lleuger.
 • La velocitat dels forats.
 • La profunditat de perforació dels forats és de fins a 2,25 m.
 • La capacitat de carregar-se des de la bateria del cotxe mitjançant un cable extensor.
 • Baix soroll durant el funcionament.
 • Facilitat de gestió.
 • Poc esforç físic comparat amb el treball amb un simulacre de gel manual.
 • Falta de gasos d’escapament, com en els models de gasolina.

Principi de funcionament

A l’interior de la bateria es troba un simulacre de bateria i un motor elèctric. Estan enganxats de manera segura a la broca. La unitat s’encén prement el botó situat al mànec. Quan es treballa amb aquest dispositiu, no són necessaris esforços addicionals, ja que el propi simulacre de gel es troba immers en el gel sota la influència del seu propi pes. Perquè cada pesca tingui èxit, la perforació elèctrica ha de tenir un nivell de fiabilitat suficient, que depèn no només de la qualitat dels materials emprats, sinó també de la forma de fixació del cargol. La majoria de fabricants utilitzen soldadures per fixació. Cal destacar que, per als models de producció domèstica, el temps de treball és correcte i per a l’estranger – a l’esquerra. A l’hora d’escollir un model adequat de trepant elèctric, convé parar atenció al tipus de mànec. Pot ser telescòpic, plegable o desmuntable.

treballar amb trepant de gel elèctric

Normes bàsiques de funcionament

Per allargar la vida del simulacre, heu de seguir unes simples regles.

 1. La principal condició per a la fiabilitat del simulacre elèctric és la cura adequada de la bateria. Abans d’iniciar el treball, s’ha de descarregar i recarregar. Es paga durant una hora i, fins i tot amb gelades fortes, la càrrega dura tot un dia de feina.
 2. En tornar de la pesca, s’ha d’eixugar bé l’eina, encara que tingui un recobriment anticorrosió especial.
 3. Les fulles s’han d’engreixir amb una fina capa d’oli de màquina. Això els protegirà del rovell durant l’emmagatzematge.
 4. Les peces de tall s’han de fixar de forma segura per a l’emmagatzematge, i la mateixa perforació de gel s’envasa en una caixa.
 5. Els ganivets d’eines requereixen el tractament més acurat. En cap cas, haureu de colpejar neu i gel amb objectes metàl·lics o subjectar-los per sobre d’un foc.
 6. Les juntes de les broques de gel plegables s’han de lubricar amb oli de màquina després de cada pesca per evitar que el mecanisme s’atrompi.
 7. S’han de corregir immediatament qualsevol mal funcionament, com ara una rosca solta, un fil solt, etc. per evitar avaries més greus a causa d’una distribució incorrecta de la càrrega.
 8. Els llocs en què s’hagi vulnerat la integritat del revestiment s’han de pintar immediatament amb pintura per evitar la corrosió.
 9. Quan es faci forat, s’ha de mantenir la broca en posició vertical per distribuir la càrrega correctament sobre l’eina.

L’aplicació d’aquestes normes allargarà significativament la vida del simulacre elèctric, preservant-ne el rendiment durant molt de temps.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *