Tummo és la pràctica del ioga tibetà. Descripció dels equips i les seves característiques

Tummo és la pràctica del ioga tibetà. Descripció dels equips i les seves característiques

Entre els sistemes de ioga, la pràctica de Tummo és una mica distesa per la seva especificitat, no obstant això, comença a guanyar cada vegada més popularitat. Els que vulguin aprendre sobre aquest fenomen tenen moltes preguntes, per exemple, la pràctica del “Tummo”: què és això? Com va aparèixer, què volen dir les seves regles? És possible dominar-lo de forma independent i què pot donar a una persona la possessió d’aquest sistema?

Què és això

“Tummo” és una paraula tibetana que significa “calor interior”. Cal començar pel fet que al segle XI hi havia un famós monjo, un predicador budista, un iogui anomenat Naropa. Es considera el fundador de l’escola Kagyu, una de diverses escoles del budisme tibetà. També va fundar i desenvolupar un sistema de pràctiques anomenat Els Sis Ioga de Naropa, que tenia com a finalitat aconseguir un estat d’il·luminació. Naropa va mencionar per primera vegada el terme “tummo” en escriure el seu tractat “Shadanga Yoga”.

Així doncs, en la filosofia del ioga tibetà, la pràctica de “Tummo” significa l’etapa inicial d’aconseguir un estat d’il·luminació. La idea d’aquesta pràctica és que si us centreu en la contemplació del foc i la sensació de calor, podeu identificar-vos plenament amb el foc. Qualsevol que cregui que ha arribat a aquest estat es prova primer amb aigua i després amb neu: ha d’assecar els llençols humits a la temperatura del seu cos a l’hivern i, si ha dominat l’habilitat, la neu es fonrà al seu voltant.

Costat fisiològic

Molts han intentat explicar científicament aquest fenomen. Per exemple, el 1978, el professor Katkov va intentar demostrar-ho en les seves obres.

Però ja seriosament com a fenomen científic de la pràctica de ioga, el “Tummo” es va començar a estudiar el 1980 sota la supervisió d’un professor de la Universitat Harvard Benson. L’estudi mèdic va implicar 3 monjos tibetans que practicaven Tummo. Abans de la prova, van mesurar la temperatura en diferents parts del cos i, després de l’experiment, es va comprovar que la temperatura dels dits de les mans i els peus dels participants es va incrementar en 8,3 ºC. El professor va descriure aquest estat fisiològic com el contrari de l’estrès.

Com a resultat d’una investigació més moderna, finalment, ha aparegut una explicació científica: els pulmons humans, a més de la funció respiratòria, no respiratòria (no respiratòria) i aquesta funció ajuda a la persona a respirar tranquil·lament en les gelades severes. El greix s’oxida a l’interior dels pulmons, que juntament amb la sang escalfa l’aire fred. A partir d’això, va quedar clar que aquesta pràctica no és un miracle, sinó un sistema de contrarestar el fred, desenvolupat al llarg dels segles.

Aquest efecte també s’explica com la termoregulació de la calor corporal escalfant la sang mitjançant pràctiques especials de respiració de Tummo. Cal destacar que ja no es van realitzar experiments científics similars amb tibetans.

Espècie

Hi ha 2 tipus principals de pràctiques:

 • “Tummo” esotèric: només està relacionat amb el concepte de calor, permet al practicant sentir-se bé en condicions extremes, es produeix en un estat d’èxtasi espontàniament;
 • “Tummo” místic – dóna una oportunitat real de sentir l’eufòria des del procés de pràctica, des del món que l’envolta.

“Tummo” en un concepte espiritual

En un enteniment espiritual, el ioga Tummo és un pas inicial per a la pràctica posterior dels Sis Yogis, el resultat de la qual hauria de ser la capacitat de controlar els fluxos d’energia corporal per tal de mantenir la claredat de la consciència en el moment de la mort (Despertar budista o Il·lustració).

Per entendre quin lloc ocupa Tummo al sistema Six Yogi, cal comprendre quins passos inclou aquesta tradició. Les seves tècniques estan orientades a sentir tots els estats de consciència d’una persona quan aquesta mor. Es creu que aquests estats es poden desencadenar deliberadament pel ioga del foc interior, així com per les següents tècniques per obtenir un cos il·lusori i aconseguir llum clara. Però el punt de partida es considera “Tummo”, ja que en comprendre-ho, una persona aprèn a controlar les energies subtils i brutes.

En el concepte espiritual, el “ioga del foc interior” no representa un fi en si mateix ni un èxit esportiu, sinó que només representa la primera fase del llarg camí cap al Despertar interior. Una norma important per dominar tant la pràctica Tummo com els altres cinc ioguas va ser un estudi preliminar dels fonaments de la filosofia Mahayana: un practicant primer s’ha d’establir en la fe budista. És molt important tenir en compte que en la descripció de la pràctica es diu constantment que el practicant necessita la capacitat de controlar les energies no pel bé dels seus propis beneficis, sinó pel fet d’assolir la condició de Buda en benefici de tot el que hi ha a la Terra.

estàtua de Buda

Entrenament psicològic: treballar amb energies

En els ensenyaments dels filòsofs tibetans i indis, hi ha una idea de les tres venes místiques necessàries en la pràctica espiritual. Les venes esotèriques no tenen res a veure amb les venes sanguínies físiques. S’anomenen canals d’energia subtils que formen part del cos astral d’una persona. El ioga també controla l’energia que circula per ells, així com la fisiologia del cos “brut”.

Els budistes que practiquen aquest tipus de ioga duen a terme un treball concentrat amb energies, el resultat del qual no perceben el fred i fins i tot són capaços de radiar calor. Al Tibet se’ls anomena “resp.” (Que vol dir “falda blanca”), perquè fins i tot a les gelades més severes van vestits només amb embolcalls prims de cotó.

tibet meditant

En termes pràctics, “Tummo” és un sistema de tècniques fisiològiques i de respiració, concentració, visualització, recitació de mantres i contemplació. L’experiència del foc interior s’associa a la transformació de l’energia (prana) al melic durant el seu moviment des dels chakras inferiors cap amunt i des dels chakras superiors cap avall al llarg del canal d’energia central. Mitjançant la manipulació amb els fluxos d’energies subtils, apareix “calor interna” en aquest canal.

imatge dels fluxos d’energia

La pràctica bàsica de ioga de Tummo comença amb una actitud mental i exercicis de respiració. Quan el ioga exhala aire, visualitza l’expulsió de si mateix de qualitats negatives, com l’orgull, la ira, l’avarícia, la mandra i l’estupidesa. Al inhalar, al contrari, s’absorbeixen imatges positives o s’introdueix l’esperit de Buda. Només després d’això s’hauria de procedir directament als exercicis.

Descripció de la pràctica Tummo

Trobeu un lloc tranquil i apartat. És convenient tenir un refredat extern, per exemple:

 • al fred (al parc, al balcó, a la muntanya);
 • en aigua freda, el cap hauria de romandre per sobre del nivell d’aigua (podeu utilitzar un bany de gel);
 • sota la cascada

Exercicis preparatoris:

 • pren “Asana” (“Lotus”, “Semulotos”, en turc);
  home en posició de lotus
 • realitzar exercicis de ioga “Trunkor” (l’etapa necessària abans de la pràctica de “Tummo”, tal com es desenvolupa, es descriu al llibre de G. Muzrukov);
 • redreçar l’esquena, portar els omòplats, l’esquena dels palmells per recolzar-se en els malucs;
 • realitzeu l’exercici “respiració de gerro”, que consisteix en respiracions suaus i llargues i exhalacions, mentre que les sensacions a les fosses nasals són supervisades, l’èmfasi està en la respiració diafragmàtica.
  Llibre de Muzrukov

Pràctica principal:

 • alternativament heu de bufar el nas per les dues fosses nasals;
 • prendre “Asana”, mentre que presenta un tub recte dins del cos – una tècnica per mantenir la postura directa;
 • exhalar, extreure l’estómac i realitzar l’exercici “alè de foc”, fins que l’estèrnum se senti calent;
 • plegueu les mans en forma de bol, col·loqueu els dits de la mà esquerra a la dreta, 4 cm per sota del melic, connecteu els coixins dels polzes sobre els palmells plegats;
 • pressionar els polzes cap a la zona del cos sota el melic;
 • fer tres exhalacions lentes i suaus, cadascuna de les quals hauria de durar més que l’anterior, fins que l’aire surt dels alvèols, i després el procés invers: tres respiracions (de manera que cada respiració posterior sigui més llarga que l’anterior);
 • cal respirar profundament i amb calma, l’esquena ha de romandre recta, els polzes han d’estar connectats;
 • imagineu dos fluxos d’aire que passen per les fosses nasals dreta i esquerra per separat i dirigiu l’aire visualitzat cap a baix per la canonada anteriorment presentada;
 • estrènyer els músculs de l’anus (mula bandha);
 • baixar el múscul diafragmàtic cap avall i deixar fora l’estómac (gerros respiratoris);
 • visualitzeu un globus a l’abdomen inferior amb un tub que hi surti;
 • esprémer aquesta bola cap a la dreta i a l’esquerra, tirant l’àrea de l’entrecuix;
 • imagineu doblegar els fluxos d’aire visualitzats a la dreta i esquerra després de la banda de mula, introduint tots dos corrents en el tub amb forma, recolzant-se mentalment sobre els polzes dels palmells plegats en forma de bol;
 • fer una exhalació lenta pel tub central amb forma, com si alliberés aire d’una bola a l’abdomen inferior;
 • a la cavitat abdominal hi hauria d’haver una sensació d’una bola de foc que escalfa tot el cos, de vegades la sensació arriba després de les classes;
 • durant algun temps només podeu gaudir de la calor generada;
 • aleshores podeu repetir l’acció, però si cal, afegiu l’exercici “Agnisara”;
 • acabar la pràctica.

Normes de seguretat

Només n’hi ha dos, però són molt greus:

 1. Només es pot practicar en absència de patologies físiques severes.
 2. Cal aturar immediatament la pràctica quan tremola del fred. L’aparició de tremolor és un senyal que s’està fent alguna cosa malament.

Tummo per a principiants

Per als principiants que no han practicat prèviament ioga i no coneixen la terminologia especial, podem oferir lliçons més senzilles de la pràctica Tummo.

Posició del cos: es poden realitzar exercicis de peu i asseguts.

A les fases bàsiques, és millor asseure’s de cames creuades, perquè per a més experimentats és possible adoptar la posició de Lotus. Aquestes posicions creen una postura òbviament correcta: la part inferior de l’esquena es fa avançar, la gàbia costella sobresurt, l’os sacral es recolza, les espatlles també es reposen, el cap s’inclina una mica cap endavant. Per a una sessió, és convenient triar immediatament la posició de peu o asseguda i no canviar-la.

Ambient psicològic: cal submergir-se en un estat de meditació, centrar-se en la presentació del foc. Per exemple, es recomana que ja iniciat en les subtileses del ioga, s’imagini una espiral de kundalini que s’aixeca al llarg de la columna vertebral en forma de vena cava per la qual passa un pilar de foc de baix a dalt. La visualització es pot dividir en diverses etapes.

Primer, la vena és fina, com els cabells, després agafa el gruix del dit petit, després arriba al gruix de la mà, després es converteix en un tub omplint tot el cos i, finalment, va més enllà dels límits del cos (aquesta condició ja és com l’èxtasi). La manera de sortir de la meditació és d’ordre invers.

Des d’una posició de peu:

 1. Aixeca’t, mans cap avall.
 2. Respireu, mentre us ajunteu una mica, aixequeu les mans cap amunt (l’alè ha de ser profund, cal omplir-vos d’oxigen des de l’abdomen fins al pit).
 3. A continuació, exhaleu: doblegueu-vos, tireu de l’estómac, glutis, recolzeu les mans sobre els genolls, mentre que les cames estan doblades. Després d’això, respireu, fent arribar l’estómac al límit. Respireu molt lent, mentre alliseu i moveu les mans des dels genolls fins als malucs, porteu el cos a la seva posició original.

Des d’una posició asseguda:

Asseieu-vos, poseu-vos les mans als genolls, postureu, fins i tot, exhaleu.

 1. A continuació, respireu profundament: ompliu-vos d’oxigen, respireu (l’oxigen es crema amb greix als pulmons).
 2. Exhaleu, inclinant-vos lleugerament cap endavant, recolzant-vos als genolls, mentre estireu l’estómac i les natges. I de nou, una respiració lenta – ens redreçem, omplint-nos d’oxigen.
 3. Preneu una posició inicial.

Aquests exercicis són molt adequats com a pràctica bàsica del ioga “Tummo”.

Ús fiable de la tècnica demostrada

A l’hora de realitzar investigacions sobre aquesta tècnica, es va registrar una disminució important del nivell de lípids aterogènics a la sang (es tracta dels greixos més perillosos que condueixen a malalties del sistema cardiovascular), així com una disminució dramàtica del nivell de cortisol: l’hormona de l’envelliment i l’estrès. A partir del qual podem concloure que la pràctica de Tummo es pot utilitzar productivament per a la prevenció i el tractament de malalties del cor i diverses formes de neurosi.

A més, els professionals van notar un augment del potencial energètic, reforçant la immunitat, millorant les capacitats i concentracions mentals, millorant la memòria, desenvolupant la confiança en si mateix i la força espiritual. Però cal destacar que aquesta pràctica requereix un enfocament adequat, en cas contrari, una persona es pot fer mal.

Wim Hof ​​- el famós home que va dominar el “Tummo”

Un exemple sorprenent de la pràctica tibetana de “Tummo” demostra el famós holandès Wim Hof. Va ser el primer que va confirmar la importància científica d’aquesta tècnica meditativa. Hof va establir diversos registres de temperatura. Un d’ells és d’1 hora i 13 minuts en un bany de gel. El doctor Kemler, que el mirava, va confirmar que la pràctica del Tummo tàntric l’ajuda a suportar temperatures tan baixes.

El 2009, l’holandès va conquerir el cim del mont Kilimanjaro, i ho va fer en shorts. El mateix any, Hof supera la distància de la marató a Finlàndia més enllà del Cercle Àrtic (42 km) a una temperatura de -20 ºC. Ho va fer en 5 hores, i de nou en els mateixos curts.

Wim Hof

El 2010 es va produir un nou rècord de resistència al fred de Hof: un home estava completament immers en el gel i va romandre allà durant 1 hora i 45 minuts.

Per la seva explotació, va rebre el sobrenom de Ice Man.

Wim Hof ​​al gel

Els científics que van realitzar un estudi del seu cos, defensen que Hof pot afectar el contingut de cortisol i citoquines a la seva sang només amb l’ajuda del poder del pensament. Per dominar plenament el sistema de saviesa tibetana, el famós extrem va trigar 30 anys de formació constant. Ara està ensenyant les seves habilitats a qui ho desitgi. Hof creu que qualsevol pot dominar aquest sistema en estudis sistemàtics.

Així doncs, podem concloure que Tummo és un dels més interessants indicacions de ioga. Els estudis d’aquesta pràctica demostren que és extremadament beneficiós per al cos humà: no només tempera el cos, cura les malalties, sinó que també augmenta la força mental. Per tant, la guia de pràctiques de Tummo no existeix. Però alguns centres de ioga ofereixen cursos per dominar els fonaments bàsics d’aquesta zona, i també hi ha molta informació en llocs especialitzats.

Podeu dominar aquest sistema, però només si ho feu tot correctament, observant totes les prioritats. Però és millor estudiar-lo sota l’orientació de mestres experimentats del ioga.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *