La història del ioga: desenvolupament, fites, tendències i fets interessants

La història del ioga: desenvolupament, fites, tendències i fets interessants

Milions de persones de tot el món fan ioga, realitzant diverses posicions corporals en catifes lluminoses. Però la majoria no sospiten ni que inicialment s’hagués invertit un significat completament diferent en aquesta ciència. Per tant, els gurús experimentats la divideixen en dues cares de la mateixa moneda: això és el que fa la majoria ara, i el ioga amb majúscula és el que en realitat és l’essència d’aquest ensenyament. Aquest article tracta breument les principals etapes de la història del desenvolupament del ioga i les tendències de la interpretació moderna.

Què és el ioga?

Segons els investigadors, la paraula “ioga” provenia de la paraula “yodge”, que en sànscrit antic significava “connexió en arnes, connexió”. Es va entendre que es tracta de la unió de la ment, el cos i la consciència en una única trinitat, els ecos de les quals es poden rastrejar en el cristianisme (encara que en una presentació diferent). En la història del ioga, el yogaś – citta-vr̥tti-nirodhaḥ – es considerava fonamental, cosa que significava desfer-se de les vibracions de la ment, és a dir, un autocontrol total cada segon.

què és ioga

És clar que els exercicis físics, les postures i els estudis acrobàtics no hi tenen res a veure. Al mateix temps, s’afirma clarament: el ioga no és una religió, tot i que es pot vincular estretament amb ella, perquè religió i espiritualitat són conceptes completament diferents.

Qui va inventar aquest sistema?

La història de l’origen del ioga es remunta a l’antiguitat i no es pot determinar amb certesa qui era el seu avantpassat, ja que alguns historiadors creuen que aquesta ciència té més de 5 mil anys!

Ioga Origen

D’altra banda, s’afirma que la Península Índia és en realitat la seva pàtria històrica, tot i que a gairebé totes les cultures hi ha tècniques similars per a la millora personal a diferents nivells de ser. Naturalment, un ensenyament global és el treball de més d’una persona. Durant segles, va absorbir a poc a poc el coneixement pràctic de centenars de savis: brahmins, iogurts, gurus il·luminats.

Bhagavad-gita parla de fets

La llegenda del ioga com a manera de reunir-se amb Déu es descriu amb detall al llibre principal de l’hinduisme: el Bhagavad-gita. Ens explica que Krishna (l’encarnació de Déu en el cos humà) parla amb el seu amic, el poderós guerrer Arjuna i li dóna ensenyaments per entendre el déu i retrobar-se amb ell després de la mort del cos físic.

llegendes de ioga

Els capítols del llibre descriuen de manera senzilla i clara les tres maneres de ioga que una persona pot seguir mentre es desenvolupa: es tracta de ioga d’acció (Karma), servei (Bhakti) i coneixement (Jnana). Tothom té la llibertat de triar una direcció semblant a l’esperit i, després d’haver emprès el camí de la millora de si mateix, ja no la podem desactivar. Al mateix temps, no hi ha pràcticament res sobre exercicis per al cos físic, cosa que suggereix que les postures no són el principal en la pràctica de ioga.

El primer esment del hatha ioga

Al nucli del ioga, la font dels primers textos sobre els efectes en la ment es considera que són els “Ioga Sutras” de Patanjali, que al segle II aC. e. sistematitzà tot el coneixement acumulat centenari en aquesta qüestió. Però, al mateix temps, no hi ha referències directes a les posicions com a instrument d’influència del cos en el tractat. Una obra més significativa sobre aquest tema és Hatha Yoga Pradipika, escrita cap al segle XIV per Swami Swatmarama. Descriu detalladament moltes posicions, els seus efectes sobre el cos i la consciència humana.

Fonts bàsiques del ioga

Al mateix temps, els investigadors creuen que aquest treball es va crear sobre la base de textos antics que van ser els fundadors del hatha yoga (ioga per al cos). Els tractats monumentals com els Upanishads, Goraksha-paddhati, Yoga-Martanda i Siva-samhita continuen sent les principals fonts de coneixement per als practicants que busquen l’essència, malgrat que algunes d’aquestes obres tenen una antiguitat d’uns mil anys. !

El fundador del ioga modern

En la història del ioga com a ciència d’harmonia entre cos i ànima, Sri Tirumalai Krishnamacharya (1888–1989), que va ser el mentor dels principals professors destacats del segle passat: Iyengar, Pattabhi Jois i Deshikachar, van jugar un paper decisiu en la nostra època. El 85% del ioga modern es basa en els seus mètodes, que després van començar a ser modificats per altres seguidors.

història bàsica del desenvolupament del ioga

Krishnamacharya va desenvolupar el principi de vinyasa: entrada i sortida suaus en una postura que es sincronitza amb la respiració, que és la base de totes les pràctiques de ioga. Creia que qualsevol pot aprendre aquesta ciència i ho va demostrar amb èxit en els seus molts estudiants. Una altra característica del seu ensenyament va ser el mètode d’ensenyament: un enfocament individual de cadascun, que posteriorment Joyce va utilitzar per establir l’estil Mysore de conduir una lliçó de ioga. El “pare de la doctrina” va viure durant 101 anys, fins a l’últim dia mantenint claredat d’ànim, bons esperits i bones característiques físiques del cos.

Persones significatives en el desenvolupament del ioga

Si escriviu els noms més autoritaris de la història del ioga des de l’antiguitat, podeu fer aquesta llista:

  • Krishna (segle IV aC) – va donar a conèixer al món de la gent coneixements sobre la il·luminació com a unitat amb l’Assolut.
  • Patanjali (segle II aC) – El primer que va exposar els ensenyaments del ioga sobre paper.
  • Siddhartha Gautama (563-483 aC) és el fundador del budisme, una religió que segueix sent l’ensenyament més proper sobre l’auto-millora. Per tant, sovint el budisme i el ioga van de la mà.
  • Matsyendranath (segle XI A.D.) és un sant, Guru, que es va convertir en un estudiant accidental del propi Shiva, que va transferir el coneixement del ioga a la seva dona.
  • Gorakshanath va ser estudiant de Matsyendranath i va escriure més de 20 (!) Tractats importants sobre l’ensenyament del ioga i la seva explicació.
  • Ramakrishna Paramahamsa (1836-1886) és un guru indi que l’ensenyament tenia com a objectiu la fusió amb Déu. A l’edat d’uns 20 anys, va comprendre aquesta condició i es va convertir en el fundador de (presumiblement) Advaita: la doctrina de la no-dualitat.
  • Swami Sivananda Saraswati (1886-1963) va escriure uns tres-cents llibres sobre ioga, cosa que sembla impensable! El seu estudiant, Vishnudevananda, es va convertir en el fundador de l’escola de ioga Bihar, la més significativa a Àsia.
  • Sri Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989), que es va convertir en el fundador de la interpretació moderna del ioga i es va dedicar a la seva promoció a Europa i Amèrica.

El cos com a eina per al desenvolupament de la consciència

A partir de tota la història de l’aparició del ioga, sorgeix la pregunta: què pot fer la majoria dels professionals del ioga, suant fortament sobre catifes i filant el cos en nus impensables? Quina relació hi ha entre fusionar-se amb Déu i un peu situat darrere d’una orella en un suport de mà? La resposta rau en la famosa declaració de Pattabhi Jois, que es va convertir en l’eslògan d’Ashtanga Ioga: “Practiqueu-ho, i tot arribarà”.

fons de ioga

De fet, els que practiquen el ioga des de fa més de vuit anys constantment, observen que les classes han deixat de ser de naturalesa atlètica, tal com es veu al principi i s’han transformat en pràctiques espirituals (tot i que res ha canviat des de fora). Això confirma que els diferents camins condueixen a la transformació espiritual, a la unió amb Déu i a l’evolució de l’home en el seu conjunt i que el mètode d’utilitzar el cos com a instrument també té un resultat, encara que no tan ràpid.

Tendències modernes en el món del ioga

Malauradament, en el nostre temps, moltes pràctiques de ioga es limiten només al desenvolupament del cos, buscant realitzar una postura difícil per demostrar a si mateixos i al món que són ioguins eminents. Les xarxes socials estan plenes de diverses fotos i vídeos, trucades per assistir a un seminari, retirar-se o fer una gira per països càlids.

En la majoria dels casos, la pràctica s’ha convertit en un negoci i no queda cap rastre de la simple necessitat de fusionar-se amb Déu (com es suposava als orígens de la història del ioga). Per descomptat, hi ha gent sobre la qual el públic en general és poc conegut. Prefereixen millorar-se humilment, avançant a nivell espiritual i no cridar sobre la seva experiència d’il·luminació a tot el món.

història d’origen del ioga

Alguns fets interessants

La majoria de persones inexpertes creuen que un iogui és necessàriament un vegetarià que sovint camina sobre les brases de carbó, els vidres trencats, pot dormir a les ungles i canta els mantres durant hores, embolicant-se en una túnica taronja. Atès que ara és el segle XXI, aquests estereotips medievals semblen ridículs, però realment estan molt repartits entre les masses.

Encara queda molta discussió sobre l’origen del ioga. Alguns investigadors interessats no estan satisfets amb el fet de fer el lloc de procedència “indi” d’aquest ensenyament. S’està avançant teories que, de fet, el ioga es va mostrar per primera vegada al territori sud d’Ucraïna (l’art dels personatges), entre els indis maies (després les nacionalitats simplement es van confondre: els indis són indis), entre els guerrers ninja japonesos, etc.

Els professors de ioga afirmen que es poden aconseguir canvis sorprenents en només sis mesos, subjecte al 100% seguint les seves instruccions. Una cosa: això només està disponible per a les unitats, ja que l’home modern no està disposat a renunciar al seu estil de vida habitual. Per tant, molts opinen que el ioga “no els va ajudar”.

De vegades la impactant flexibilitat no és realment l’objectiu, sinó un efecte secundari d’alliberar-se de les pinces psicològiques internes que porten el cos humà en una closca. Segueix: si voleu ser flexible, deixeu de preocupar-vos per qualsevol motiu.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *