Quatre modes de treball muscular i les seves característiques

Quatre modes de treball muscular i les seves característiques

En el procés d’exercicis físics per construir massa muscular, cada atleta hauria de tenir una comprensió bàsica de com es contracten els seus músculs durant diversos tipus d’exercicis. En aquest article ens plantegem la qüestió de quins modes de treball muscular hi ha.

Què és això

Per entendre millor els modes estàtics i dinàmics del treball muscular, que es descriuen més endavant a l’article, haurien de dir algunes paraules sobre l’anatomia del teixit muscular. Com sabeu, amb ell, una persona realitza tota una gamma de moviments, des de sostenir el cos en equilibri, i acabar amb salts, realitzant moviments rotatius i altres tipus a l’espai del seu propi cos i les seves parts.

fibra muscular

La unitat elemental del teixit muscular és la fibra muscular, que és una cèl·lula allargada. El seu nom anatòmic és miocit. Aquesta cèl·lula és capaç d’augmentar o disminuir la seva longitud com a resultat de l’exposició a impulsos elèctrics. La combinació d’un determinat nombre de miòcits forma un múscul específic, per exemple, bíceps, tríceps, etc.

Les fibres musculars s’uneixen rígidament als ossos de l’esquelet mitjançant tendons. Com a resultat de contraccions o estiraments de les fibres, els ossos es mouen, l’articulació entre els quals s’anomena articulació. El moviment especificat es manifesta a la pràctica en forma de moviment de les extremitats d’una persona i d’altres parts del seu cos. Bviament, estirant i es contrau, els músculs realitzen algun treball mecànic contra la gravetat, l’elasticitat i altres forces físiques.

Quins modes musculars hi ha?

Contracció muscular

Sota el mode de funcionament de les fibres musculars, entenem la naturalesa del canvi en els seus paràmetres externs (longitud i gruix) durant els exercicis físics. Aquests canvis es deuen al tipus de càrrega externa. Es distingeixen els quatre modes de funcionament següents:

  1. Miomètric També es diu concèntric.
  2. Pielomètrica o excèntrica.
  3. Isomètric.
  4. Auxotònica o combinada.

Mode miomètric

Aquest mode de treball muscular es caracteritza per una reducció de la longitud de les fibres musculars. Com a resultat, es realitza l’anomenat treball de superació, és a dir, una persona que amb l’ajut dels seus propis esforços supera les influències de la força externa.

Mode miomètric

Exemples clars d’aquest mode són accions tan simples com caminar, quan una persona s’allunya d’una superfície sòlida i supera la fricció o els salts destinats a superar la gravetat. Si parlem d’exercicis físics especials amb un pes addicional, aleshores els músculs del pit, les espatlles i el tríceps funcionen quan l’atleta empeny la barra des d’una posició propensa o de peu. Els tirs a la barra es fan amb contraccions del bíceps.

El mode de funcionament descrit és bastant suau, per tant, el seu ús actiu durant l’entrenament amb peses per a principiants afecta favorablement el procés de creixement muscular, minimitzant els riscos de diverses lesions, com per exemple, la tensió muscular o els tendons.

Mode Pielomètric

Es caracteritza pel rendiment de treball inferior, durant el qual es produeix un augment de la longitud del múscul, és a dir, la seva extensió. El mode pielomètric difereix del mode miomètric en què durant l’estirament, qualsevol múscul experimenta tensions molt més grans. I rep una càrrega més gran que durant la seva compressió. Això porta a les dues conclusions següents:

  • En primer lloc, la pielomètrica és el règim de treball muscular més eficaç per desenvolupar la força física d’un atleta. El fet és que en el procés d’estirar sota càrrega, les micro-fractures es produeixen en seccions especials de fibres musculars anomenades sarcomeres. La seva recuperació posterior augmenta el volum i la força física dels músculs.
  • En segon lloc. El mode pielomètric es caracteritza pel fet que els músculs en el seu procés són capaços de desenvolupar una força 1,5-2 vegades més gran que durant la miomètrica, que entrena més completament els músculs humans.

Exemples d’exercicis que utilitzen els músculs en el mode en consideració són l’aterratge després d’un salt, que té com a resultat l’absorció de xoc, baixar la barra o baixar el cos sobre la barra. Aquest règim muscular efectiu per a la construcció muscular requereix una aplicació lenta d’aquests exercicis. Com més lenta es realitzarà l’atleta, més tensió aconseguirà en ells.

Mode Pielomètric

A la vista de les característiques indicades, la modalitat pielomètrica és la més traumàtica, per la qual cosa es recomana practicar-la només per a atletes menys formats al mig dels seus programes d’entrenament. Quan es realitzen exercicis complexos amb grans pesos, també es recomana recórrer a l’ajuda d’un company.

Mode isomètric

En el procés d’aplicació per part de diferents grups musculars, la durada d’aquest últim continua sent constant. És a dir, la musculatura no es contrau ni s’estira, sinó que manté una longitud constant de les seves fibres.

El mode isomètric es caracteritza per càrregues musculars lleugerament inferiors que durant el mode pielomètric, mentre que és menys estalviador que el mode miomètric.

Un exemple de treball muscular isomètric és mantenir la barra en posició fixa o mantenir el pes al final d’aixecar el cos sobre la barra.

Mode Auxotònic

Mode combinat

Com que es diu combinat, és fàcil endevinar que combina diverses maneres diferents. En particular, es tracta d’una alternança miomètrica i pielomètrica (de vegades també s’inclou isomètrica).

Els moviments de l’atletisme i l’elevació de peses que es produeixen durant el cicle complet d’exercicis requereixen el treball dels músculs en una manera combinada. Gràcies a ell, tots els músculs d’una persona s’entrenen de manera uniforme i completa.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *