“Gheranda Samhita”: autor, fragments i una visió general

“Gheranda Samhita”: autor, fragments i una visió general

Gheranda Samhita és un dels tres textos importants sobre el Hatha Ioga clàssic, juntament amb Hatha Ioga Pradipika i Siva Samhita. El tractat va ser escrit en sànscrit a finals del segle XVII i es considera el més complet dels tres textos.

primer text de ioga

Què és Gheranda Samhita

Aquest llibre és considerat una mena d’enciclopèdia. A l’inici del tractat, Chanda demana a l’autor que li expliqui el ioga del cos, que és una manera de conèixer la realitat superior. Gràcies al seu consentiment, el llibre va rebre el seu nom. El títol del tractat es tradueix com a “Col·lecció de [versos] Gheranda”. És ell qui es considera l’autor d’aquest llibre.

És diferent dels altres llibres de ioga hatha. En primer lloc, l’autor de Gheranda Samhita utilitza el nom de ghata ioga o ghatastha ioga, no de hatha ioga. El significat habitual de la paraula “ghata” és “pot”, però aquí es refereix al cos, o més aviat a la persona, ja que els mètodes ensenyats per l’autor funcionen tant per al cos com per a la ment. En segon lloc, la singularitat rau en el camí que aquí es presenta a la perfecció de l’individu, format per set passos. Fins a cert punt, els textos de Hatha Yoga fan ressò de la descripció clàssica del Yoga Patanjali, però hi ha moltes altres variacions.

Per exemple, a Hatha Yoga Pradipika, quatre capítols corresponen a les seves quatre etapes, mentre que Goraksha Samhita, repetint diversos textos tàntrics anteriors, descriu el seu ioga com a sis etapes.

text i traducció Gheranda Samhita

Estructura

Els set capítols de les instruccions de “Gheranda Samhita” corresponen al mateix nombre de mitjans per millorar una persona. Cadascuna d’elles ofereix un grup de tècniques que, quan se’ls domina, conduiran a un dels set remeis enumerats al vers 1.9.

El primer capítol descriu sis tipus de mètodes de neteja. Aquest és el primer mitjà amb què una persona pot assolir la perfecció. El segon capítol descriu trenta-dues asanes mitjançant les quals s’aconsegueix el poder, aquest és el segon mitjà. A la tercera part, Gheranda presenta vint-i-cinc mudras que condueixen a la sostenibilitat. Es considera el tercer remei. El quart capítol descriu cinc tècniques per al pratyahara (tècniques per distreure els sentits dels objectes), que aporta pau i és el quart mitjà per assolir la perfecció.

La cinquena part de “Gheranda Samhita” comença amb instruccions sobre on hauria de viure el iogui, què hauria de menjar i quina època de l’any hauria de començar la pràctica de ioga. L’autor enumera deu tipus de pranayama (gestió de l’energia de la vida), una pràctica que condueix a la facilitat i que és el cinquè mètode. El sisè capítol descriu els tres tipus de dhyana (contemplació), mitjançant els quals el iogui pot aconseguir l’autoconeixement (sisè mitjà).

Finalment, al setè capítol, Gheranda descriu sis tipus de samadhi (estat que s’aconsegueix mitjançant la meditació) que condueixen a l’abstracció. Aquest és l’últim mitjà per millorar l’home.

dibuix antic amb asanes

Característiques

Igual que la resta de textos font de hatha ioga, “Gheranda Samhita” no representa a Yama i Niyama, les restriccions i l’observança que configuren els dos primers passos del ioga clàssic. El tractat és únic, ja que dedica un capítol complet a la neteja del cos i descriu les pràctiques rellevants.

Continguts

Els capítols sobre asanes i mudras tampoc no tenen anàlegs en el nombre de pràctiques presentades. Al mateix temps, no s’aclareix la diferència entre asanes i mudres. El primer capítol diu que les asanes condueixen a la força i sàvies a la sostenibilitat. Tanmateix, altres textos diuen que l’objectiu del savi és despertar la kundalini. Un altre aspecte únic d’aquest llibre és la presentació de capítols sobre pratyahara i pranayama.

En el sistema clàssic, els darrers sis passos s’ordenen seqüencialment, proporcionant una transició més subtil del món físic al mental. Pranayama, per descomptat, és més pràctica física que el tyahara, però es diu aquí que Pranayama Bhramari condueix al samadhi; de fet, aquesta és una de les sis varietats de Raja Yoga o Samadhi presentades al darrer capítol. Això pot explicar la posició del capítol sobre el pranayama. La majoria dels capítols restants són semblants a d’altres textos, tret de l’ensenyament del mantra d’Ajap Gayatri.

El capítol sobre dhyana ensenya tres visualitzacions subtils consecutives, començant per la brutal dhyana d’un guru de ioga en una bella illa, seguida de la visualització de la llum entre les celles i la visualització de kundalini.

Al capítol final, Geranda ensenya sis maneres de samadhi completament diferents. Tres mudras, shambhavi, khechari i yoni condueixen a tres tipus de samadhi: dhyana, felicitat a través de la raça (“gust” o “sensació”) i laya (absorció a la realitat superior elevant Kundalini cap al sushumna o canal central).

hatha ioga

Sobre el creador

Malauradament, no se sap res sobre Gherand i Chand. El nom de l’autor del tractat no es troba en cap altre lloc en sànscrit. Com molts altres textos sobre hatha ioga, el llibre s’emmarca com un diàleg. Per tant, se suposa que va ser segrestat i gravat. Per tant, no es revela la identitat de l’autor (o de qui escolta a Gheranda).

El nom complet del seu interlocutor, Chandakapali, significa “Crani portador”, l’epítet del degoteig, “portadors de cranis”. Això, molt probablement, indica una secta de kapaliks, seguidors de Shiva. Kapali i Kapalika es coneixen com a mestres anteriors del Hatha Ioga a la llista que es dóna als versos 1.4-8 de Hatha Yoga Pradipika.

Escriure història

A més, com que no hi ha informació sobre l’autor, no hi ha registres sobre el lloc i la data d’escriptura del text, però hi ha indicis que es tracta d’un treball relativament tardà sobre hatha yoga, aparegut al nord-est de l’Índia.

La majoria dels seus manuscrits es troben al nord i a l’est de l’Índia, i la còpia més antiga va ser feta a Bengala el 1802. A més, els comentaristes medievals mai no van mencionar el tractat en les seves obres sobre hatha yoga. Les divisions doctrinals també el van apartar de la resta del cos de Hatha Ioga. Les influències tàntriques es van mitigar molt. Una de les primeres estampes del llibre data del 1915. La traducció de “Gheranda Samhit” al rus es va fer per primera vegada als anys 90 del segle XX.

déu shiva

Influència i orígens

L’autor atribueix els ensenyaments de Hatha Yoga a Shiva, però els versos 5.77 i 7.18 suggereixen que fou un seguidor fidel de Vishnu. A més, diversos versos indiquen que el text va ser compilat per Vedantin i que no es va trobar cap rastre de Vedanta en els primers textos de Hatha Ioga. El seu marc doctrinal era tàntric. La influència vedantica del text s’explica pel fet que al segle XVIII esdevingués la ideologia dominant. En aquest moment, es van recopilar nous Upanishads i es van reescriure alguns antics.

Un compilador (s) desconegut (s) utilitza versos de Hatha Yoga establerts per crear nous textos. Basant-nos en el que hem dit anteriorment i tenint en compte l’absència de cites d’aquest tractat al segle XVII, els comentaris i el lloc on es trobaven la majoria dels seus manuscrits a Bengala, se suposa que el text de “Gheranda Samkhita” va ser compilat a Bengala cap al 1700.

déu vishnu

També es nota que alguns versos van ser manllevats d’altres obres, en particular, “Hatha Yoga Pradipika” i “Goraksha Samhita”. En particular, la secció sobre els cinc elements de visualització dels versos 3.59-63 es va prestar clarament directament al segon tractat, però, alguns versos es van reescriure inconsistentment i analfabets. A Goraksha Samhita, cada element té un color, una forma, una ubicació en el cos i mantra, però aquesta informació es confon i s’omet a Gheranda Samhita.

Per exemple, al vers 3.62 l’element del vent s’anomena negre, fumat i blanc, mentre que a Goraksha Samhita és simplement negre. Gairebé tots els manuscrits de Gheranda Samhita són una descripció igualment incoherent de Dharana. Tot això sorprèn i apunta a dos possibles escenaris. Els dos tractats provenen del mateix manuscrit, o el compilador Gheranda va utilitzar el manuscrit de Goraksha per escriure el text.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *