“Pipe” en voleibol: descripció de combinació, equipament, consells

“Pipe” en voleibol: descripció de combinació, equipament, consells

El voleibol és un joc d’equip modern, la popularitat del qual augmenta cada any a tots els països del món. L’interès per ell s’associa, primer, a la presència d’un gran nombre de tàctiques atacants i defensives, que li donen fascinació i diversitat. En aquest article, considerarem una de les combinacions atacants més formidables. Què és una pipa en voleibol?

Una mica sobre el joc

Joc de voleibol

Molts experts diuen que el voleibol és l’esport més d’equip. No és casualitat, ja que es caracteritza per la màxima densitat de jugadors del lloc en comparació amb altres tipus, com per exemple, el futbol o l’handbol. Per tant, no és estrany que la varietat de combinacions que ataquin en ella impressioni qualsevol principiant.

Dos equips juguen a voleibol, cadascun dels quals té 6 jugadors. Tres ocupen la primera línia, fan funcions de bloqueig i atac, els altres tres estan situats a la línia del darrere, solen realitzar funcions de protecció. A més d’aquesta estricta distribució de rols, hi ha jugadors com el libero i l’aglutinant. El Libero entra a la pista quan cal reforçar la recepció de l’equip. A continuació, es parla de l’enllaç.

L’objectiu d’un joc de voleibol és fer arribar la pilota a la pista de l’adversari llançant-la per la xarxa. En aquest cas, un punt compta. Amb 25 punts, l’equip guanya el conjunt. Si guanya tres de cinc conjunts, guanya el partit.

Accions en equip

A continuació es va descriure breument l’essència del joc en qüestió. Abans de parlar de la combinació de “pipa” en voleibol, hauríeu de familiaritzar-vos amb les accions dels equips rivals amb més detall.

Per tant, el joc comença amb un terreny de joc. El primer toc de pilota que faran els jugadors del segon equip s’anomena truc. Si es fa bé, es parla d’un refinament d’alta qualitat de la bola al fitxer. El segon toc realitzat pel següent jugador s’anomena passada. En el cas general, es pot donar una passada absolutament a qualsevol jugador d’aquest equip, excepte el libero. El tercer toc de pilota és l’atac en si. El seu propòsit és rebaixar la pilota per qualsevol mitjà a la pista de l’adversari.

Atacar i bloquejar

Si bé el primer equip duu a terme les accions abans descrites, que acaben amb un atac concebut i correctament executat, l’oponent tampoc es manté al ralentí. La seva tasca principal és evitar la realització de maniobres. Una manera efectiva d’obstruir-se és una tècnica com un bloc. La realitzen un, dos o tres jugadors de primera línia. En essència, un bloc és una paret de les mans de l’adversari alçada i llançada cap endavant. Un bloc ben situat garanteix que la pilota tanqui espai lliure per sobre de la xarxa i, si la pilota arriba a un obstacle, rebotarà a la pista de l’equip atacant.

Triple bloc

Així, per dur a terme un atac efectiu, cal triar una tàctica que privaran l’adversari de la seva principal arma defensiva: el bloc.

L’essència de les tàctiques d’atac

Com ja es desprèn de la informació anterior, el “pipí” en voleibol és un cert esquema atacant. A més d ‘això, hi ha altres trucs similars, per exemple, “tren” o “onada”. La seva idea és enganyar al rival i crear aquestes condicions al lloc per tal de confondre l’altre equip el màxim possible.

Després que el grup agafi la pilota i l’aglutinant doni una passada normal (relativament lenta i alta) al jugador atacant, aquestes accions són extremadament transparents per al rival. No li és difícil posar un doble o fins i tot un triple, i les possibilitats d’un atac amb èxit es redueixen pràcticament a zero. Els esquemes d’atac esmentats anteriorment s’executen ràpidament i amb la connexió de dos jugadors a l’atac, un dels quals fa un fals retrocés. A més, tots dos mostren la voluntat de completar l’atac amb cert retard els uns dels altres (és una fracció de segon).

Què és una pipa en voleibol?

Torneu ara al tema de l’article i feu una breu definició de la combinació, que en anglès s’anomena pipe, és a dir, “pipe”. Per “pipa” ens referim a un atac de la zona 6 (la posició central de la línia posterior), que va acompanyat d’un fals salt de l’atacant al primer ritme del jugador a la zona 3 (posició central de la primera línia). Si el “pipe” s’executa de manera competent i harmònica, és gairebé un 100% de garantia d’èxit.

Tècnica d’atac

Tècnica d’execució

A continuació, descriurem en detall la tècnica de “pipe” en voleibol. Abordem primer la idea. Tan aviat com la bola va ser portada qualitativament al fitxer, té dues opcions per a una passada en la combinació en qüestió:

  1. Dóna la pilota al jugador del primer ritme a la 3a zona. Aquest pas es realitza molt ràpidament, la longitud de la seva trajectòria és aproximadament mig metre o menys. En aquest cas, el jugador del primer ritme fa un salt per l’atac, quan l’enllaç encara no ha començat a donar-li un to. L’oponent reacciona a aquestes accions configurant el bloc i tancant la tercera zona.
  2. Dóna la pilota a la línia del darrere a la zona número 6. En aquest cas, la trajectòria de la pilota és lleugerament més llarga que en el primer cas. Tanmateix, des d’aquesta part del camp, el jugador fa un cop de peu ja al bloc que cau. És a dir, s’enfronta a un camp lliure i tria de forma independent a quina part de la pista del rival s’hi dirigirà.

L’opció número 2 s’anomena “pipa” en voleibol. A la foto podeu veure com es realitza la combinació.

Execució de canonades

L’efectivitat tècnica del “tub” és la següent: per bloquejar el primer ritme de manera fiable a la 3a zona, el bloc ha de començar a augmentar. El jugador de la 6a zona salta un cop més tard, quan el bloc ja baixa.

Què es necessita per completar una canonada de qualitat?

Teòricament, les tàctiques d’atac descrites són relativament senzilles. A la pràctica, per a la seva correcta implementació, s’han de complir les condicions següents:

  • acabat d’alta qualitat per a l’enllaç;
  • un enllaç tècnic experimentat que pot determinar en un segon parcial si el bloc d’un oponent ha augmentat al primer ritme o no;
  • en la disposició actual, la presència de bons jugadors per realitzar el primer ritme i atacar des de la segona línia.

Errors durant l’execució de canonades

Els errors es relacionen principalment amb el no compliment d’una de les condicions enumerades en el paràgraf anterior. Per exemple, amb un acabat deficient, l’enllaç no té prou temps per completar una bona passada a la 6a zona. També passa que en passar una passada per aquesta zona, l’enllaç no va adonar-se que el bloc del rival no pujava al primer ritme.

Joc d’enquadernació

Molts aficionats criden qualsevol atac de la sisena zona “pipa”, però això és incorrecte, ja que la combinació considerada s’ha de realitzar necessàriament amb la participació del jugador de la tercera zona.

També és important tenir en compte que de vegades es toca el “pipe” des de la cinquena zona. En aquest cas, és possible atacar no només la baixada, sinó també el bloc estirat. En qualsevol cas, els experts aconsellen practicar aquest potent element atacant només després de nombrosos entrenaments de l’equip i davant d’un alt nivell de professionalitat dels seus jugadors.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *