Què és monofilament: concepte, mida, elecció de la millor línia de pesca i abast

Què és monofilament: concepte, mida, elecció de la millor línia de pesca i abast

El fil de pesca és un atribut indispensable de la pesca, ja que depèn d’ella la integritat de l’estructura. Ha de suportar la càrrega en el moment de l’enganxament i a l’hora de pescar el peix. Considereu les característiques de l’ús del monofilament per a la pesca, quins són els seus avantatges i inconvenients, i com es diferencia de la línia de pesca trencada.

Com sabeu, la línia de pesca es divideix en dos tipus principals: vímet i monofílic, que consisteix en un sol fil. Us oferim per conèixer les característiques del producte, les seves propietats i els fabricants més populars d’aquest tipus de línia de pesca.

Petit programa educatiu

Inconvenients del monofilament

Què és monofilament? Línia de pesca monofilament és un producte sintètic. Està fabricat amb polímers, niló i polietilè. Anteriorment, es feia a partir de fils de cavall, lli i seda. El prefix “mono” significa que la línia de pesca consta d’un únic fil fort.

Els monofilaments es classifiquen per composició, ombra, gruix i secció. Sovint, els pescadors utilitzen una línia de pesca monofilament de secció circular. Per a la fabricació del producte, s’utilitza un mètode en què els polímers fosos es pressionen a través d’un forat especial amb un diàmetre no superior a 4 mm.

En general, el monofil té la força necessària, és resistent al desgast i es pot utilitzar independentment de les característiques del dipòsit. Els productes poden ser de color normal o de colors, segons la conveniència del pescador.

Camp d’aplicació

Avantatges del Monofilament

Després d’haver entès què és el monofilament, suggereix familiaritzar-se amb les característiques específiques de l’ús del producte.

S’utilitza una línia de pesca monofilament:

 • com a principal línia de pesca en la filatura de la pesca d’engranatges ultra lleugers;
 • la versió transparent es considera la millor solució en equips fidels;
 • per a canyes de pesca en forma de flotador;
 • durant la pesca en època de fred.

Monofil es pot utilitzar tant per a embassaments poc profunds per a la pesca a prop de la costa com per a foses llunyanes. Quan es caça un depredador, el gruix òptim del fil hauria de ser d’uns 0,25 mm, per a la resta de la categoria de peixos n’hi haurà prou d’escollir monofilament amb un diàmetre de fins a 0,16 mm.

Característiques clau

Com triar el monofilament?

La pesca en monofilament té les mateixes propietats que les ordinàries línia de pesca per a la pesca. Pot variar de longitud, calibració, rigidesa, abast (per a aigua de mar o dolça) i també pot ser flotant o enfonsant-se.

Propietats del monofilament:

 • calibració: el monòfil és de diàmetre uniforme al llarg de tota la longitud (podeu comprovar aquesta propietat amb un lavabo, on el diàmetre és més gruixut s’enredarà, això pot afectar la qualitat de la pesca);
 • força: podeu comprovar aquesta qualitat amb un dinamòmetre a casa;
 • diàmetre: es comprova mitjançant un micrometre o mètode òptic;
 • rigidesa: està estretament relacionada amb la força (aquesta qualitat depèn del bé que ha passat el procés de formació de la línia de pesca i de tirar-la pel forat calibrat).

Els avantatges de la línia de pesca monofilament

L’avantatge més important del monofilament (segons les ressenyes) és la seva gran resistència, és a dir, la capacitat de suportar càrregues importants. A més, encara té elasticitat, de manera que es pot utilitzar per a depredadors de diferents mides.

Avantatges de la línia de pesca monofilament:

 • força i elasticitat;
 • coeficient de fricció mínim: adequat per a la colada llarga, ja que la línia de pesca no perd velocitat;
 • resistència a l’abrasió: aquesta línia de pesca es pot utilitzar durant molt temps per pescar en embassaments amb fons rocós;
 • transparència i invisibilitat a l’aigua: la majoria de productes no tenen color, però també hi ha fils de colors (algunes opcions estan pintades amb un pigment fluorescent per controlar el moviment de l’esquer);
 • secció rodona: ajuda a col·locar perfectament la línia sobre el rodet;
 • la majoria de monofilaments no s’enfonsen, ja que s’utilitza un material especial en la seva fabricació, en una densitat superior a la de l’aigua;
 • adequat per a la pesca d’hivern, ja que no es frega i no es congela amb gel a temperatures inferiors a zero;
 • cost assequible.

La línia de pesca monofilament és resistent als factors ambientals, per tant, té una llarga vida útil.

Contres

Com triar una línia de pesca monofilament?

Amb un gran nombre d’avantatges, el monòfil té diversos inconvenients. La línia de pesca monofilament, que es fabrica amb polímers que contenen caprons, pot envellir més ràpidament sota la influència de la humitat, la radiació ultraviolada i els canvis de temperatura. A més, pot ser que el producte no sigui prou durador si es conservava incorrectament durant molt de temps. Quan el monòfil s’asseca en una bobina, es deforma.

Els desavantatges del monofilament també inclouen una sensibilitat reduïda, que pot afectar durant l’enganxament dels peixos. Per evitar-ho, heu de prestar atenció a la qualitat del producte a l’hora d’escollir-lo. Els productes dels fabricants japonesos i alemanys s’han demostrat millor.

Edat de la línia de pesca

Propietats del monofilament

La pesca monofilament té una propietat especial, que s’indica al paquet: aquesta és l’edat del producte. Sovint es pot veure a l’etiqueta dels productes japonesos la inscripció “fresca, fresca”, línia de pesca esportiva, per exemple, amb un diàmetre de 0,14 mm, que té una resistència d’uns 1,5 kg. Aquest marcatge en quilograms no té cap relació amb la força del producte, sinó que parla de la seva potència. En els productes nord-americans, aquesta xifra s’indica en lliures, de forma condicional.

Per al pescador, és important una altra característica de l’edat: monofilament “fresc” o “vell”. En aquest cas, determinar l’edat és bastant senzill a l’hora de comprar. L’antiga línia de pesca té una superfície mat, ja que es formen microcrèdules als fils sota la influència de les tensions mecàniques, la radiació ultraviolada i la calor. La línia de pesca pot envellir per un mal emmagatzematge, així com per la baixa qualitat inicial del producte. Per tant, es recomana guardar la línia de pesca monofilament a la nevera a temperatures baixes.

Marcatge del producte

Què cal buscar a l’hora d’escollir un monòfil?

Quan trieu una línia de pesca, els pescadors presten atenció al marcatge. El paquet conté informació sobre la longitud, el diàmetre del producte, la resistència a la tracció (per a Amèrica en lliures, per a la Federació Russa – en quilograms). Hi ha certs indicadors uniformes. Per exemple, si el número 0,03 està indicat al monofilament de fabricació estrangera, això vol dir que el diàmetre del producte correspon a 0,029 mm. La numeració s’aplica no només a la línia de pesca monofilament, sinó també a les trenes.

Alguns es pregunten per què es requereix tal precisió quan s’especifiquen paràmetres fins a centèsimes de dígits, perquè ja són en mil·límetres. Una precisió de calibratge i altres indicadors indica productes de gran qualitat i és també necessària per registrar registres o resultats de competició. Per exemple, a Amèrica, les competicions de pescadors són força habituals, durant les quals hi ha una fixació de la presa capturada per a un determinat diàmetre de la línia de pesca.

Millor monofilament per a la pesca: top 5

Al mercat rus es presenten un nombre bastant gran de monofilaments de diferents fabricants. Quin triar? Segons els comentaris dels consumidors i pescadors professionals, es van seleccionar els millors productors de boscos monofil·les.

5 millors fabricants de monofilaments (foto):

1. Sunline Troutist USC.

Millors ressenyes de monofilaments

Aquesta línia de pesca és la primera del rànquing dels millors productes per a la pesca, presentats al mercat rus. Té una bona relació qualitat-preu, característiques i propietats ideals necessàries per a la caça d’aigua.

2. Varivas Super truita.

Opinions sobre monofilaments

Monofilament, que es valora entre els pescadors amateurs. Inicialment, el fabricant va ser concebut per a la pesca de la truita, però s’utilitza activament per a la caça de perxa, asp i galleda. Té bones propietats, mínima tendència a torçar-se, per tant és convenient en el seu funcionament.

3. YGK Ambercord SG.

Monofilament de fabricació japonesa

Es tracta d’un monofilament ultra prim, desenvolupat específicament per ultralleuger. Els productes tenen un diàmetre reduït i són ideals per filar. La línia de pesca és resistent als raigs UV, resistent a l’abrasió i té una atenuació mínima als nusos.

4. Balsax RXR Kameleon

trets monòfils

Línia de pesca monofilament d’una nova generació, que pot canviar de color segons les condicions de la caça d’aigua. Té major resistència, resistència a l’abrasió i es pot utilitzar independentment de la mida del depredador o de la naturalesa de l’esquer.

5. Sunline Super Natural

Criteris per triar un monòfil per filar

Aquesta és una opció de pressupost de bona qualitat. La línia de pesca pot ser transparent o verda, extensible, resistent i resistent a l’abrasió.

Què cal buscar en comprar

Què és el monofilament?

Al comprar monofilament de polipropilè, convé parar atenció a les seves principals característiques indicades al paquet. Aquests indicadors inclouen: diàmetre, càrrega de trencament, allargament, memòria, rigidesa, hidrofobia, transparència. Tot això s’indica en forma de marques al paquet. Si la informació sobre el paquet es ve pràcticament perceptible o si la mateixa línia de pesca s’apila de forma desigual, això ja indica un producte de mala qualitat.

En comprar, no heu de parar atenció a aquestes paraules enganxoses que es poden aplicar als envasos com “el millor”, “especialment suau i durador”, “recobert de tefló”. Sovint, es tracta només d’un plot de màrqueting, no de les propietats del producte en si.

A l’hora d’escollir, val la pena centrar-se en el preu. Un cost massa baix significa que el producte no durarà gaire. Però si no sabeu què és el monofilament i escolliu un producte alhora, aleshores l’opció més barata serà.

A més, a l’hora d’escollir, val la pena considerar la naturalesa de l’embassament. En el medi alcalí, fins i tot la línia de pesca monofilament més cara no suporta dos viatges de pesca, però en els embassaments nets pot durar fins a 4 anys.

Quan compreu, presteu atenció al rodet i als envasos, que no han de ser danyats. Si és possible, estireu la línia de pesca i comproveu-ne la força.

Monofilament o trença: què triar per filar?

L’elecció d’una línia de pesca (una trena o una xarxa de monofilaments) és una tasca difícil per a tots els novells. Què és millor per girar? Depèn de les preferències individuals del caçador de peix, ja que una i la segona opció són adequades i té els seus propis avantatges i desavantatges.

El monofilament és una línia de pesca tradicional per filar, però la trena ha aparegut relativament recent. I després els pescadors van començar a provar la novetat, assenyalant les seves mancances en comparació amb el monòfil. Tot i que en alguns casos el fil teixit té grans avantatges, no pot substituir completament un monofilament.

La pregunta de quina línia de pesca és millor per als pescadors es considera incorrecta, ja que aquí tot no depèn de la variació del producte, sinó de la seva qualitat, així com del fabricant.

Conclusió

Després d’haver esbrinat què és el monofilament, l’abast i les propietats bàsiques, comprar un producte serà més fàcil. La línia de pesca monofilament és força popular entre els pescadors, però aquí és important apropar-se conscientment a l’elecció i parar atenció a la qualitat, al preu i al fabricant.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *