Silat art marcial: història, tècniques, competicions

Silat art marcial: història, tècniques, competicions

Pencak Silat és el nom oficial que es fa servir per referir-se a aproximadament 800 escoles i estils d’arts marcials. Tanmateix, en realitat és un nom complex que consta de dos termes emprats en diferents regions. El mot penchak i els seus derivats dialèctics, com ara pencha (Java occidental) i manchak (Madura i Bali), s’utilitzen generalment en aquestes regions, mentre que el terme silat o silek s’utilitza a Sumatra. Això es deu a la prevalença generalitzada de l’art a més de 13.000 illes indonèsies i Malàisia.

Els orígens

No és fàcil traçar la història de l’escola, ja que les fonts escrites pràcticament no es van conservar, i tota la informació bàsica es va transmetre oralment per part de professors i mestres. Cada regió de l’arxipèlag té la seva pròpia versió de l’origen de l’escola, que es basa en determinades tradicions.

Segons els mites malais, l’art marcial del silat va ser desenvolupat originalment per grups tribals a l’arxipèlag en el procés d’observació de moviments i fenòmens naturals dels animals. El seu objectiu principal era la protecció dels animals salvatges i la supervivència. Amb el temps, es va convertir en un instrument per assolir l’estatus social durant les batalles entre grups tribals, clans, comunitats i, en un període posterior, regnes. Es temia i respectava una persona amb aquestes habilitats i la seva possessió proporcionava prestigi i una posició privilegiada a la societat. El mestre bé podria convertir-se en el cap del clan o dirigir l’exèrcit.

Amb el temps, es va produir una sistematització de mètodes militars, es va desenvolupar una forma general d’art marcial, que es va anomenar penchak silata.

Entrenament de penat de silat

Paper en la història

Des de l’època dels antics regnes budistes hindú indonesis com Sri Vijaya, Majapahit i el Regne de Sunda, el silat s’ha utilitzat per entrenar guerrers. Les proves arqueològiques suggereixen que cap al segle VI A.D. e. es van practicar sistemes de combat formalitzats a la regió de Sumatra i a la península de Malaia.

Els dos regnes, Sri Vijaya a Sumatra del segle VII al XIV i Majapahit a Java del segle XIII al XVI, van utilitzar aquestes habilitats de lluita i van poder ampliar el seu domini en la major part del que ara són Indonèsia, Malàisia i Singapur. Les principals funcions de l’art marcial eren la protecció, la preservació o l’expansió del territori.

demostració del complex d’armes

Característiques

Aquest art marcial no té un estàndard comú. Cada estil té les seves pròpies funcions de moviment, mètodes especialment desenvolupats i raons tàctiques. Consta de moltes tècniques de lluita. La majoria de la tècnica és una combinació de cops i cops.

La riquesa dels termes reflecteix una àmplia varietat d’estils i tècniques en diferents regions a causa del fet que el maquillatge de silat va ser desenvolupat per diferents mestres que van crear el seu propi estil d’acord amb les seves preferències, condicions físiques i el context sociocultural on vivien.

duel penchak silat

Estils

Es desenvolupen quatre estils a Java (chimande, chikalong, timbangan i chikaret), així com escoles i tècniques dels sundans. Fa poc, el silat es va començar a estendre aquí com a esport amb les competicions nacionals i regionals.

Bela diri (autodefensa) és una secció força perillosa del silat. Anteriorment, es mantenia en secret, sobretot el seu component místic, que només s’ensenyava als estudiants individuals.

Presència arts marcials xineses a les illes de Malàisia recorda els antics contactes entre la Xina i el sud-est asiàtic. Alguns investigadors els consideren el sistema d’arts marcials més gran organitzat a Indonèsia, preveient un entrenament estructurat de silat. Les cultures de Torai, Batak i Dayak demostren influència xinesa, i les armes xineses sovint estan retratades en l’art sumatú antic. Alguns temples xinesos pre-colonials a Indonèsia presenten imatges marcials característiques de formes xineses del sud, i molts mètodes i armes de silat són d’origen xinès. La connexió és palpable.

Kuntao silat combina les tècniques del silat i les arts marcials xineses (estils principalment imitatius). A Indonèsia, en particular, totes les comunitats xineses tenien alguna forma de kuntao, però tradicionalment la mantenien en secret. A la dècada dels 70, el kuntao era sovint utilitzat en secret. Els seus mètodes no es van divulgar a forasters, independentment de la nacionalitat. Els canvis es van produir a la fi del segle XX, i actualment Kuntao s’ensenya com a art marcial ordinari.

entrenament d'armes (chris)

L’organització

Després de l’alliberament de les regions dels colons i l’aparició de països independents, com Indonèsia, Malàisia, Singapur i Brunei Darussalam, es va accelerar el desenvolupament i la difusió de les arts marcials en aquests països, van aparèixer grans organitzacions, és a dir, Ikatan Penchak Silat Indonèsia (IPSI) o l’Associació indonèsia de depredadors de Penkak. , Persecutuan Silat Kebangsan Malàisia (PESAKA) o Federació Nacional de Silat de Malàisia, Persekutuan Silat Singapur (PERSISI) o Singapur Silat Federació i Persekutuan Silat Brunei Darussalam (PERSIB) o Federació Silat Brunei.

Tanmateix, la seva distribució no es limitava només a aquestes regions. Van començar a aparèixer noves escoles a altres països. A les comunitats internacionals, el nom de “penchak silat” s’ha convertit en un terme oficial des que l’organització internacional fundada a Jakarta el 1980 es va anomenar Persekutuan Penchak Antarabangsa, abreviada PERSILAT.

El complex Padepokan, dissenyat per estudiar i ensenyar aquesta àrea, porta el nom complet Padepokan Penchak Silat. Hi ha 1000 clubs i 33 associacions que desenvolupen aquest estil (IPSI) a Padepokan. Des de la fundació de PERSILAT (Federació Internacional de Silcha Penchak) el 1980, s’ha promogut com a esport internacional.

Arma

L’arma principal dels pobles d’Indonèsia era una espasa, escut i llança unilateral. El silat més comú en l’art marcial és el chris, la llança, el matxet, el pal, el kerambit, la falç i el sarong. Les armes curtes s’utilitzen més sovint, però el pal i el sarong també són populars i s’utilitzen per a l’autodefensa.

armes penchak silat

Tècnica

La tècnica del silat implica l’ús de gairebé totes les parts del cos. Durant la batalla, la tasca principal és reduir ràpidament la distància, ja que la majoria de les tècniques sense armes estan dissenyades per a una lluita a poca distància. En arts marcials s’utilitza el silat cops de puny cames, colzes, genolls i cap. Un element obligatori és la tècnica d’acabar l’enemic. A més dels cops de puny, s’utilitzen castells, xocs, llançaments.

El complex d’equips inclou un taulell de benvinguda o posició inicial (passang), tècnica de moviment (langka) i tècniques de silat (jurus).

Les armes d’entrenament no s’utilitzen mai per provar equips, ja que, segons els amos, només utilitzar el present pot aconseguir el nivell necessari de desenvolupament de velocitat, precisió, reflexos i ritme de moviments.

competicions pentak silat

Competència

Hi ha diverses competicions d’aquest tipus: a Indonèsia, competicions per a membres de l’IPSI (cadascuna d’elles té les seves pròpies regles), un campionat mundial organitzat per PERSILAT un cop cada 2 anys.

Des de 1996, es van celebrar concursos d’arts marcials de silat en quatre categories:

  • tandin – competició: lluita sense armes;
  • tunggal: categoria única: demostració d’un complex amb i sense armes;
  • ganda: categoria de dobles: demostració que sparring amb i sense armes;
  • categoria de grups reg: demostració d’equips sense armes.

Aquesta espècie és considerada un art marcial universal a causa de la combinació de la lluita i les vagues. Tradicionalment, l’actuació s’acompanya de música interpretada en dos rodets, una flauta i un gong. Penchak, com a art, va ser una inspiració per a les danses tradicionals de Sundun.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *