Instruccions de ioga: varietats, descripció, diferències, ressenyes

Instruccions de ioga: varietats, descripció, diferències, ressenyes

El fet que el ioga canviï dramàticament una persona, ja no cal demostrar-ho, cada vegada més persones s’uneixen a les files dels “addictes al ioga”. Però aquells que només pensen fer ioga i triar un centre de ioga (estudi, gimnàs) per ells mateixos, s’enfronten a un gran nombre de diferents àrees de ioga, i les seves diferències semblen molt vagues. Aquest article exposarà breument l’essència de cada estil i us ajudarà a triar l’opció més adequada.

Quatre principals branques del desenvolupament

Tot l’ensenyament del ioga es divideix en quatre maneres d’utilitzar la il·luminació de la consciència (màxim) o, com a mínim, millorar la qualitat de vida.

 • Karma: ioga de l’acció, cobreix la més àmplia gamma des del desenvolupament del cos físic fins al compliment de la qualitat del propi destí a la vida. És a aquesta branca que pertany el hatha ioga, al qual participa la major part de la humanitat.
 • Raja: aquest tipus s’anomena ioga espiritual, perquè inclou no només meditació, cant de mantres, sinó també un control total sobre la vostra ment mitjançant el seguiment dels deu manaments específics: Yama i Niyama.
 • Bhakti: el ioga del servei desinteressat al món i a Déu com a ésser suprem. L’exemple més senzill és Vaishnavas, que gràcies a la seva relació única amb Déu (l’Univers, l’absolut, la ment còsmica), aconsegueixen la consciència expandida.
 • Jyana (jyana): aquesta branca sovint es diu ioga del coneixement, ja que el seu àmbit són les escriptures i la comprensió constant i el replantejament de la visió del món de cada individu. Comprendre la naturalesa del cos i de la ment, la separació d’aquests conceptes i la seva interacció és també un iyan yoga.
indicacions en estils de varietats de ioga

En la gran majoria dels casos, quan es tracta dels tipus i les indicacions del ioga, es vol dir hatha, és a dir, basat en el treball amb el cos físic d’una persona.

Hatha ioga

Sovint es pot sentir de persones que no coneixen les complexitats de la pràctica de ioga, que distingeixen el hatha ioga en un estil o direcció diferents. Es tracta d’un fenomen bastant comú, però fonamentalment errònia, ja que qualsevol ioga que comporti realitzar posicions, que significa utilitzar el cos físic, és el hatha ioga, que al seu torn té nombroses branques d’estils, tècniques, indicacions i opcions per presentar pràctiques. Per tant, és important comprendre que totes les àrees, estils i tipus de ioga, que impliquen un impacte en la consciència a través d’un instrument – un cos, s’anomenen hatha ioga i que no és professional distingir-lo amb un significat separat.

Ioga Ashtanga

Entre tots els tipus i orientacions del ioga, aquest estil es distingeix per una disciplina estricta, la devoció a les tradicions i una metodologia d’ensenyament especial, que inclou aquests matisos:

 1. Totes les posicions es recullen en seqüències fixes (sis en total), en cadascuna de les quals hi ha unes quaranta asanes.
 2. La singularitat principal de l’estil és l’ús de vinyasas, que combinen posicions en un sol flux coherent. Vinyasa és un moviment corporal, combinat amb un tipus especial de respiració d’Ujjayi, que s’assembla a un sonor silenciós degut al fet que l’aire passa per una gola lleugerament comprimida.
 3. Un altre punt important de l’Ashtanga Ioga és Tristan: els tres aspectes sobre els quals es basa la pràctica de ioga de gran qualitat i profunda. El posat, la respiració adequada i una línia especial de visió (drishti) formen la base triangular d’aquest potent estil de ioga.
 4. L’entrenament es realitza segons un mètode especial anomenat classe Mysore. El nom prové de la ciutat de Mysore, que acull el centre principal d’Ashtanga Yoga. El mètode implica la pràctica individual, però en grup, sota la supervisió d’un professor.
tipus i indicacions de ioga

El ioga Ashtanga no serveix per als dèbils del cor, segons els iogis, ja que la pràctica s’ha de realitzar sis vegades a la setmana, independentment de les circumstàncies de la vida. Fins i tot hi ha una broma entre els ashtangistes: “Podeu saltar-vos de la pràctica del ioga per una sola raó: heu mort”. Segons les ressenyes de nombrosos aficionats d’aquest estil, es pot entendre que és el que permet perdre pes en el menor temps possible i reforçar els músculs de les mans i la premsa gràcies a les nombroses vinyes.

Vinyasa Flow i Vini Yoga

Aquestes dues àrees de ioga són molt similars entre si i es basen en la base del ioga ashtanga amb una petita diferència: no tenen seqüències clares de posicions, com en el sistema Sh.P. Joyce Avui pot ser una sèrie d’asanes, i demà serà completament diferent, que a molts els agrada molt els professionals. D’altra banda, el vinil ioga es considera molt similar a la teràpia del ioga, ja que és molt suau, suau, sense restriccions estrictes. El seu fundador és el fill del famós Krishnamacharya, el més gran guru de ioga del segle XX.

El flux Vinyasa (de l’anglès Flow), o ioga en un corrent, també és molt semblant al ashtanga yoga, però no té un marc rígid, sinó que és un estil creatiu en el qual es construeixen de forma intuïtiva un munt de moviments. Generalment es tracta de moviments suaus dinàmics, de vegades separats per les posicions estàtiques del cos a l’espai. Les ressenyes al respecte només són entusiastes, especialment per a aquells que s’avorreixen de repetir les mateixes posicions de cada lliçó. A més, aquesta pràctica permet experimentar amb l’ordre de les posicions, que també és molt popular entre persones creatives que solen triar aquest estil.

Jivamukti

Aquesta és una altra opció gratuïta de presentació de ioga d’ashtanga fundada per David Life i la seva dona Sharon. La diferència entre aquesta direcció del ioga i l’estil principal és que el jivamukti (jiva traduït del sànscrit – soul) a les seves classes combina no només asanes i vinyasas, sinó també música, mantres cantants, així com la lectura de textos sagrats sobre el coneixement de l’ànima.

principals indicacions de ioga

Els fundadors d’aquesta escola també insisteixen en la nutrició vegetariana, que, segons la seva opinió, neteja la ment, fent-la oberta a vibracions subtils. Malgrat tot això, l’estil es considera força potent, ja que els professionals asseguren que “sortiran set suors” malgrat que sovint es diu jivamukti cantant o ballant ioga, ja que des de fora sembla realment algun tipus de rendiment. De fet, es tracta d’una pràctica espiritual profunda, que canvia significativament una persona a tots els nivells de la vida.

Ioga Iyengar

Aquest estil també pertany a les principals àrees del ioga, ja que el seu fundador, B.K. S. Iyengar, va ser estudiant de Krishnamacharya (però, com Pattabhi Jois). A més, aquesta direcció és radicalment diferent de tots els estils descrits anteriorment: aquí l’èmfasi no està en la continuïtat del flux associat a la respiració, sinó en la detonació ideal de la postura. Per tant, de vegades el ioga Iyengar és anomenat “ioga de mobles” perquè utilitza molts accessoris diferents: cinturons, corrons, puntals, taulers per a la desviació, un disseny especial de cadires, etc.

quina direcció del ioga

Totes aquestes eines ajuden a l’alumne inflexible a situar correctament el cos a l’espai i a relaxar-se relativament en ell. Aquest estil estàtic és ideal per a persones grans, així com per a aquelles persones debilitades per malalties, ja que a cada asana se li dóna molt temps per explicar-ho, cosa que els entusiastes responen amb entusiasme.

Ioga 23

Què s’amaga aquest nom inusual? Aquest estil del mestre ucraïnès Andrey Sidersky pertany a les àrees modernes del ioga: té uns quinze anys, però durant aquest temps el sistema s’ha mostrat tan poderós que no hi ha dubte sobre la seva efectivitat. El nom, inusual a primera vista, s’explica pel fet que la tècnica es basa en 23 seqüències de posicions, dividides en cinc nivells pel principi “de simple a complex”. Algunes funcions més del ioga-23:

 • Les classes gairebé sempre es mantenen sota el metrònom, que estableix un cert ritme de respiració.
 • L’estil és més aviat estàtic i no té transicions naturals suaus entre poses.
 • Les posicions es seleccionen tenint en compte l’estil de vida europeu d’una persona que deixa una empremta especial al cos.
 • No hi ha aspectes religiosos.
ioga fitness

Segons les ressenyes d’algunes persones que coneixen bé l’estil, es creu que aquesta metodologia ha incorporat el millor del ioga, de les arts marcials, dels ensenyaments de Castaneda i, estranyament, de les modernes indicacions del fitness yoga, i també és ideal per a persones ocupades i proposades que en poc temps vull obtenir el màxim resultat. Hi ha una única advertència: aquest resultat es manifesta principalment a nivell mental.

Ioga Sivananda

Entre les varietats de tendències del ioga, aquest estil es considera el més proper possible al que es diu d’aquest ensenyament en els tractats fonamentals. Molt Sivananda Ioga es diu el ioga clàssic de Patanjali (encara que es tracta d’una opinió errònia). L’estil inclou cant obligatori de mantres, menjar vegetarià, servei desinteressat al món, així com meditació. Només hi ha dotze asanes bàsiques, sense comptar la tradicional “Salutació al Sol”, obligatòria a gairebé totes les àrees principals del ioga.

Ioga universal

Una altra branca de la doctrina integral originària de l’Ashtanga Yoga: el seu avantpassat és l’ucraïnès Andrei Lappa, que en temps de l’URSS, juntament amb Sidersky, va ser l’instigador del moviment de ioga al territori d’aquesta comunitat de països. Segons els experts, el sistema de ioga universal es basa en extractes dels ensenyaments d’Iyengar, Joyce, Krishnamacharya, així com en pràctiques tibetanes. Una combinació d’estils diferents en un va donar l’enfocament de l’autor, que no té fronteres clares, canvia constantment i s’adapta a una àmplia gamma de professionals. Per això, no hi ha ressenyes clares sobre aquesta direcció, ja que és difícil distingir-la del context general de diversos estils.

So de ioga

Per a aquells que interessen poc l’aspecte físic, es pot oferir un mantra ioga, en el qual no cal fer posicions nombroses i difícils, s’aconsegueix la purificació de la consciència repetint mantras repetidament.

quina direcció triar

Tothom que almenys una vegada va assistir a una classe de ioga de mantra respon amb entusiasme:

 • La tensió de la ment, les tensions i els conflictes interns desapareixen, la relaxació mental s’inicia i, en conseqüència, les pinces del cos desapareixen.
 • Un determinat ritme de so predeterminat i, per tant, la manera de respirar, augmenta significativament la immunitat i l’estabilitat general del cos i de la consciència.
 • Els sons de diferent tonalitat i longitud d’una manera especial afecten no només les glàndules endocrines, sinó també els xacres, que són els principals proveïdors de vitalitat humana.

Ioga Nidra

Aquesta direcció fa referència al raja ioga, ja que es basa en la meditació i el més senzill per a la consciència humana. En el procés de relaxació profunda del cos físic, que es troba a l’esquena amb els ulls tancats, s’arriba a un estat d’ànim límit entre el son i l’activitat. En el procés de pràctica, el professor veu un text determinat, amb l’ajut del qual el practicant arriba als nivells més profunds de la seva consciència i subconsciència, treballant per diverses pors, lesions dels nens, etc. Normalment, aquesta activitat dura una hora, després de les quals les ressenyes són gairebé idèntiques: “com he nascut de nou”, “em sento feliç”. A primera vista, aquest tipus de ioga sembla molt senzill, però en realitat és bastant difícil mantenir la ment perquè no es distregui ni s’adormi, per tant tots els professors espirituals i practicants avançats són molt estimats pel ioga nidra.

Quina direcció triar?

El ioga, segons va resultar, pot ser polifacètic, fins i tot en un aspecte físic limitat. Llavors, quin estil heu de triar? Si resumim breument tot allò anterior, podem treure la següent conclusió:

 • Per augmentar la força, ja sigui muscular o espiritual, són ideals: ashtanga, yoga-23, jivamukti. Això també inclou àrees modernes que sovint s’anomenen fitness yoga o power yoga.
 • Per al desenvolupament de l’equilibri intern, ja sigui el cos o els pensaments – vinyasa flow, jivamukti i ashtanga yoga.
 • Com a teràpia de ioga, podeu utilitzar Vini Yoga, Iyengar, així com Sivananda i ioga universal.
 • Per alleujar l’estrès, el ioga Iyengar, el shivananda i les tècniques meditatives en forma de mantra ioga i nidra són bones. També serà molt útil assistir a la classe de ioga Ashtanga; després, tota la vida quotidiana semblarà una mera trampa.
tipus d’estil de ioga

Mitjançant aquest breu esquema, podeu decidir amb quina direcció del ioga podeu triar. Val la pena subratllar que cada metodologia té diferents nivells en el seu arsenal: des d’iniciant, bàsic fins avançat, que amb el pas del temps donarà lloc a una veritable comprensió de les coses i al desig de no limitar-se només al cos i avançar més a les profunditats de la consciència.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *