Tècnica i metodologia de l’entrenament en natació

Tècnica i metodologia de l’entrenament en natació

La natació és un dels esports més útils, per la qual cosa està indicat tant per a nens com per a adults de qualsevol edat. Durant la lliçó, es redueix la càrrega sobre el sistema musculoesquelètic. En aquest cas, tots els grups musculars funcionen, la qual cosa contribueix al seu reforç i nutrició de gran qualitat amb oxigen. L’aprenentatge de la natació no és difícil, com poden pensar algunes persones. N’hi ha de diverses mètodes d’ensenyament natació. Els principals es parlaran més endavant.

Què considerar?

Tenint en compte la teoria i els mètodes d’ensenyar la natació, podeu triar el millor enfocament d’aquest procés. Heu d’entendre quines tasques i objectius es persegueixen al llarg de les classes, com pot interessar un determinat contingent d’estudiants. Aquest esport us permet reforçar la vostra salut, endurir el cos, així com inculcar habilitats d’higiene.

metodologia d’entrenament en natació de rastreig

Per a algunes persones, el domini de diferents tècniques de natació pot ser vital. Hi ha situacions en què, per casualitat, una persona cau a l’aigua lluny de la costa. La capacitat de nadar pot salvar la vida d’una persona. Les classes d’aquest esport desenvolupen força, flexibilitat i resistència. Una persona es torna més àgil, més ràpida. Per fer-ho, cal estudiar en teoria i ser capaç de posar en pràctica les tècniques de l’entrenament primari de natació. També és important familiaritzar el grup amb les normes de seguretat hídrica.

Hi ha diversos factors que influeixen en l’elecció de la metodologia:

 • Les condicions que envolten les persones.
 • L’objectiu d’obtenir habilitats de natació. Pot ser la necessitat simplement d’aprendre a nedar o aconseguir un rendiment atlètic, altures.
 • Característiques dels estudiants.
 • L’edat de tots els membres del grup.

La metodologia d’ensenyar als nens a nedar és diferent de l’enfocament que l’entrenador tria quan es comunica amb un grup d’adults. Cal no només interessar, sinó també seleccionar la càrrega òptima, cosa que us permetrà treure el màxim partit de la sessió. Es té en compte la preparació física de les persones, els seus objectius i aspiracions.

Per als nens, pot ser interessant conquerir altures esportives, participar en competicions. Els adults, per regla general, vagin nedant per reforçar la immunitat, mantenir-se en forma, per perdre pes o amb finalitats preventives o terapèutiques (per patologies del sistema musculoesquelètic).

Podeu aprendre a nadar a gairebé qualsevol edat. Però l’entrenador sempre té en compte les característiques de cada grup. És més difícil educar nens fins als 5 anys. Per tant, la metodologia per ensenyar la natació als nens de preescolar és significativament diferent de l’enfocament que s’aplica als escolars. La dificultat és que els nens no estan preparats per realitzar conscientment les tasques que li dóna l’entrenador.

L’edat òptima per al desenvolupament dels fonaments bàsics de la natació és el període comprès entre els 6 i els 10 anys. Els nens adquireixen ràpidament noves habilitats. A més, en aquesta època encara no s’ha format una memòria incorrecta de moviments. És molt més difícil ensenyar als adults la tècnica adequada. Si una persona ha estat nedant incorrectament tota la seva vida, és molt difícil retenir-la. Tot i que la formació encara és possible a qualsevol edat. Tot i això, aprendre a nedar des de zero és molt més fàcil que no pas divulgar-se.

Mètodes i eines

Algunes tècniques d’entrenament de natació per a escolars, preescolars o adults es posen a prova moltes vegades en pràctica i es basen en teoria. Per tant, tots els formadors l’utilitzen les seves activitats.

tècnica d’entrenament de natació de rastreig i cop de pit

Hi ha tres tipus de tècniques:

 • Verbal. Implica dur a terme explicacions, explicacions, així com anàlisis, instruccions. L’entrenador analitza les complexitats de la tècnica, dóna instruccions i comandaments durant la sessió.
 • Visible. L’exercici s’ha de mostrar al grup. Els moviments seran correctes si l’entrenador mostra com moure’s correctament a l’aigua. També en aquesta categoria de mètodes s’inclou l’estudi de materials didàctics en teoria, materials visuals en forma de fotografies, pel·lícules, vídeos. Això pot ser un gest, així com una demostració per part d’un entrenador de certes subtileses.
 • Pràctic Són exercicis que realitza el grup, jocs i altres activitats destinades a desenvolupar una coordinació general o habilitats, algoritmes i elements individuals.

Tenint en compte les tècniques i mètodes existents per ensenyar la natació, cal esmentar també els mitjans utilitzats en el curs de l’estudi. Aquests inclouen:

 • exercicis físics sense closques i eines addicionals;
 • simuladors;
 • dispositius, com cercles, taules de natació, etc .;
 • suports visuals com vídeos, pòsters, fotografies, etc .;
 • condicions naturals o artificials.

Tipus d’exercicis

mètodes d’entrenament de natació tècnica de rastreig i cop de pit

Les tècniques d’entrenament de natació per a nens i adults inclouen diversos exercicis. Comprenen tres categories:

 • Desenvolupament general. Celebrat a terra, cosa que permet treballar adequadament el moviment.
 • Preparatori. Es poden realitzar tant a terra com a aigua.
 • Especial. Es realitzen exclusivament en aigua.

Per augmentar el nivell de preparació física dels membres del grup, l’entrenador aplica exercicis generals de desenvolupament. Permeten preparar el cos per al desenvolupament d’estils bàsics de natació. A més, aquest esforç físic millora la postura i la condició general del sistema múscul-esquelètic.

Aquesta categoria d’exercicis inclou córrer, caminar, saltar, gimnàstica, que ajuden a adaptar-se ràpidament a l’estrès. Això augmenta significativament la productivitat de l’entrenament a l’aigua.

Els exercicis preparatoris són més especialitzats. L’èmfasi està en les habilitats del cos, les habilitats que es necessiten per a la natació. Es tracta de tècniques d’entrenament de natació força específiques. Es pot aprendre un rastreig a nedar només en aigua, però a terra es realitza una imitació dels moviments que un atleta realitza a l’aigua. Així, podeu realitzar la tècnica de correcció. Però no es pot endarrerir amb l’entrenament d’aigua. Per tant, aquests exercicis són limitats, s’ha de realitzar un temps limitat.

Per on començar?

tècnica d’entrenament al pit

Les tècniques d’entrenament de natació es construeixen segons un únic esquema. S’utilitza per a persones de diferents edats i inclou els passos següents:

 1. Respiració
 2. Peu de peu. És més, es necessita aconseguir una coordinació del treball de les extremitats amb una respiració adequada.
 3. Moviments de mans.
 4. Entrenament per a moviments coordinats de cames, braços i respiració.

Els estudiants dominen tots aquests ítems de forma gradual. No podeu passar a la següent fase si el pas anterior no s’ha dominat. La tensió no és adequada aquí. I a poc a poc, les tasques es compliquen. No es pot dominar el treball de les cames sense respirar adequadament, etc. Si, però, corre ràpidament d’un punt a un altre, pot aparèixer un estereotip incorrecte.

Per exemple, en el procés de natació, una persona només treballa amb els peus, mentre que el cap està per sobre de la superfície de l’aigua. En aquest cas, la respiració no es dominarà. I aquest és l’element principal. S’ha de coordinar amb el treball dels braços i les cames. Si això no es domina, quan es mou a l’aigua, una persona vigilarà la respiració, però el treball dels braços i les cames serà ineficaç.

És molt important aprendre a respirar còmodament durant la natació. L’exhalació es fa a l’aigua i la cara ha de quedar a l’aigua. Al mateix temps, durant la inhalació, cauran esquitxades a la cara, a partir de les quals la persona esquiva instintivament. Això augmenta no només l’estrès físic, sinó també l’estrès emocional. Això es destaca especialment durant les nades llargues.

Per tant, es presta una atenció especial a aquesta qüestió en totes les tècniques d’entrenament de natació. Maneres d’arrossegar-se i agafar el pit, a més d’altres tècniques, una persona comença a dominar-se només després d’haver dominat la capacitat de respirar correctament durant la natació. L’activitat física durant la natació és alta. Gairebé tots els grups musculars funcionen. En aquest moment, el cos necessita una gran quantitat d’oxigen. Aquesta necessitat només es pot satisfer amb una respiració adequada.

Al començament de l’entrenament, cal nedar lentament, desenvolupant les habilitats necessàries. Només després d’aquest augment de velocitat. Només la respiració rítmica coordinada ajudarà a una persona a nedar.

Fases de desenvolupament

Hi ha 4 etapes de presentació dels elements necessaris als estudiants, que es descriuen a la metodologia d’entrenament de natació. El rastreig i el pit són les principals tècniques que es dominen durant aquest procés. Els passos existents també són aplicables al desenvolupament del procés en general, i no només als moviments o tècniques individuals.

una tècnica per ensenyar als nens a nedar

A la primera etapa, els estudiants tenen una impressió general del procés. Per a això s’utilitzen materials visuals. A la segona etapa, s’aprenen els elements individuals i, després, es combinen. Aquí, com es va dir, aprenen la respiració correcta, i després el treball dels braços i les cames, etc. Les combinacions es compliquen per etapes, augmenta la càrrega.

A la tercera fase, el material es soluciona, es fa la correcció d’errors. Aquí ja és necessari assolir l’acció coordinada de totes les habilitats adquirides en condicions de càrrega. Els moviments reproduïbles es treballen i es corregeixen constantment. D’aquesta manera s’eviten les solucions adequades.

La tercera etapa proporciona una comprensió dels patrons existents, per exemple, en aprendre a nedar amb un rastreig. Aquesta tècnica també implica resoldre la dinàmica global. Al mateix temps, es tenen en compte les característiques individuals de cada alumne. S’eliminen els errors que es produeixen en cada etapa de la formació. Les variacions de moviments es converteixen en intuïtius.

A l’última etapa, s’aprofundeixen les habilitats adquirides i es millora la tècnica. Aquí, una persona ja comença a lluitar per l’ideal per convertir-se en el millor. L’equip en aquesta fase està ajustat a l’automatisme. Per això, les condicions, la càrrega, fins al màxim possible per a una persona, canvien.

Cada nedador és individual. Ha de perfeccionar la seva tècnica individual, que depèn del desenvolupament físic general. L’estereotip format de moviments és fix i l’ampliació de variacions depèn de les condicions externes. En aquesta fase, la persona ja comença a realitzar exercicis de velocitat. Haurien de ser curts però intensos. Es practiquen tant elements individuals com moviments en conjunt. La càrrega augmenta gradualment.

Arrossegar-se al pit

Els principis esmentats s’apliquen en qualsevol tècnica d’entrenament de natació. El mètode de rastreig és un dels més senzills, per la qual cosa s’ensenya primer. La durada de l’entrenament depèn de la forma física, les habilitats i les habilitats d’una persona. Aquesta tècnica només es pot dominar amb un enfocament integrat. L’entrenament inclou exercicis generals de desenvolupament i preparatoris.

metodologia d'entrenament en natació a rastreig

Realitzeu una sèrie de cursos de formació a terra i aigua. Es fan exercicis com córrer al lloc al gimnàs, però les cames no es trenquen al terra. El rang de moviment és reduït.

Assegut en un karemat, heu de realitzar cames reforçades, imitant la natació. A continuació, els estudiants s’estenen de panxa, els braços estesos cap endavant. L’esquena s’ha d’arquejar, però s’han de veure les mans. En aquesta posició, s’imita l’estil de rastreig.

A més, una tècnica d’entrenament de natació consisteix en entrenar en aigua. Es combinen les tècniques motrius i respiratòries. Els moviments vigorosos de les cames es realitzen a l’aigua. Les mans al mateix temps s’aguanten de costat. A més aquest moviment es repeteix, però ja sense suport, lliscant a l’aigua.

S’està desenvolupant un algorisme de respiració. En aquest punt, ambdues mans es troben a prop dels malucs o una d’elles s’apunta cap amunt, i l’altra està dirigida al llarg del cos. Quan s’inhala, s’ha de girar el cap, però no aixecar. L’exhalació es realitza en aigua.

Durant l’exercici, utilitzeu un tauler. La respiració ha de ser rítmica, combinada amb un recorregut oscil·lant. Cal nedar amb el tauler, subjectant-lo a la mà esquerra o dreta.

Amb el mateix sistema, es dominen altres elements d’aquest estil. Cal torçar les mans, fent gronxades cap endavant. Primer es treballa a terra, i després a l’aigua. Entrena la dinàmica general del cos. Per separat, es practica la correcció dels moviments de les extremitats superiors i inferiors. A l’aigua realitzen exercicis, nedant distàncies curtes de fins a 12 m. Tots els exercicis varien, s’ajusten a les característiques del cos del nedador. Es fa èmfasi en els errors, les debilitats es treballen amb molta cura.

Cop de pit

Hi ha algunes característiques de la tècnica d’ensenyar a nadar el mètode de pit. Es tracta d’una tècnica més complexa. És important dominar l’algorisme del footwork. La seqüència de moviments és més aviat complicada. És necessari realitzar accions correctament a cada etapa. És important observar la simetria i la coordinació de les cames. Per entendre totes les subtileses d’aquests moviments, heu de recordar com neda la granota. Realitza amb les potes posteriors exactament els mateixos moviments que un atleta nedant amb cop de pit.

teoria i metodologia de l’entrenament en natació

Les potes estan doblades, hi ha un gir dels peus, i després una extensió. L’atleta és repel·lit per l’aigua. Els entrenaments es fan a terra i a la piscina.

Al gimnàs, els grups del grup es recolzen sobre la paret. En aquest cas, cal desplegar els mitjons el màxim possible. En el procés d’ajupir-se, els talons no es trenquen al terra i els genolls es criaven al màxim.

Aleshores realitzen un exercici similar, però després d’haver-se ocupat, l’atleta sembla saltar-se.

El següent exercici es realitza estant assegut. Cal recolzar-se en les mans que estan relaxades. Els peus imiten el moviment a l’estil de pit. Les cames estan tirades, els genolls es dobleguen, els talons es mantenen a terra. A continuació, es despleguen els peus i, a continuació, les potes es redrecen. Tots els moviments són controlats primer per l’entrenador. L’atleta repeteix els moviments estirats en un banc sobre l’estómac.

Cop de pit. Formació en aigua

La tècnica d’ensenyar la natació de cops de pit implica encara més exercicis a l’aigua. Primer s’agafen a l’aigua poc profunda, agafant-se al costat. De peu sobre una cama, la segona fa un cop. El següent exercici consisteix en saltar, tancar els talons i repartir els mitjons.

Mantenint-se al costat, es practiquen moviments de cames. Només aleshores es pot intentar lliscar per l’aigua. I cal enrotllar-se per l’esquena i després per la panxa. La natació amb la taula està en curs.

Cop de pit. Moviment de la mà

La metodologia de l’entrenament en natació en el procés de dominació del pit consisteix en treballar el moviment de les mans. Cal inclinar el cos i realitzar cops amb dues mans. Són separats per l’amplada de les espatlles. A continuació, haureu de fer un moviment, com si estiguéssiu pressionant sobre algun objecte, doblegant-los als colzes. Poc a poc, les mans van agafant els palmells. Són reculats i allunyats de si mateixos. Les mans es tornen a separar, tornant a la posició inicial. Abans de repetir, es fa una breu pausa.

A continuació, haureu de realitzar el mateix exercici, però amb l’expansor. Afegiu la respiració. En el moment del ictus, respireu i, en endreçar les mans amb les palmes tancades, exhaleu.

Després d’això van a la piscina. A una profunditat fins a la cintura, cal tocar la barbeta de l’aigua. Després realitzeu els moviments treballats al gimnàs. Podeu quedar-vos al seu lloc o anar pel fons de la piscina. Després de practicar el moviment, podeu lliscar sobre l’aigua. Al mateix temps, realitzen 2-3 cicles de moviment i s’aturen. En aquest cas, és important practicar la respiració, que ha de ser rítmica.

Rastreig al darrere

Una altra tècnica interessant és el rastreig al darrere. És una mica similar al complex de moviments que es realitzen sobre el pit. Però hi ha certes diferències. Els treballs previs es realitzen a terra. Si es treballa la tècnica de conill habitual, la natació a l’esquena no causarà dificultats. Es tira cap al braç recte i es fa un cop sota l’aigua. Les cames funcionen exactament igual que quan nedes el rastreig.

Primer cal nedar amb el tauler, la vora del qual hauria d’estar a la part posterior del cap. Primer, practiquen la tècnica a distàncies curtes. Els errors es resolen immediatament i es solucionen de forma especial les debilitats. Així doncs, s’ha elaborat l’algoritme d’estil, portant-lo a l’automatisme.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *