El bàsquet és … Descripció i història del joc, regles, característiques

El bàsquet és … Descripció i història del joc, regles, característiques

Probablement avui tothom sap que el bàsquet és un joc molt popular als EUA. Se li dediquen moltes pel·lícules, i en milers de pel·lícules habituals que no estan relacionades amb l’esport de cap manera, hi ha referències. No és estrany que molta gent vulgui conèixer les regles del bàsquet i en general sobre tot allò relacionat amb ell.

Historial del joc

Per començar, tot i que el beisbol és un joc americà, no es pot anomenar un invent local. En molts països europeus, hi ha anàlegs amb normes similars i molt més antigues. Per exemple, a França hi ha un manuscrit datat a mitjan segle XIV que explica un joc molt similar: la soule. A Romania també juguen un joc similar: oina. A Anglaterra s’anomena cricket. I a Finlàndia – pesapolo. I, per descomptat, el beisbol rus és familiar per a tothom: una bona vella sabata de bastons que, per desgràcia, ara gairebé s’oblida a les grans ciutats.

Sabates de bast russes

Als Estats Units, el joc va aparèixer molt més tard, al voltant del començament del segle XIX. El primer registre imprès té data de 1829. Va ser llavors quan es va publicar el “Modern Book of the Boy”, que va descriure tot el que un noi d’aquella època havia de saber i poder fer. Entre altres coses, s’esmentaven regles de bàsquet. Per descomptat, eren molt diferents de les modernes i eren molt més senzilles.

Però el creador de la popular varietat americana és desconegut. Durant molt de temps, l’autoria va ser atribuïda a un tal Ebner Doubleday, que vivia a la petita ciutat de Cooperstown. Però avui, molts investigadors afirmen que una persona així mai no ha viscut mai.

Però el compilador del codi està establert. Es tracta del nouiorquès Alexander Cartwright. Va passar el 1845. Els experts van reconèixer ràpidament les regles i el juny del 1946 es va celebrar el primer joc, celebrat amb les regles de Cartwright.

El primer joc, on els participants no eren només amateurs, sinó jugadors professionals que rebien diners per al joc, es va celebrar a Cincinnati el 1869. Potser va ser aquí on es van fer les primeres apostes pel bàsquet, tot i que és impossible dir-ho amb certesa.

Camp de beisbol

En general, un camp de beisbol és un terreny força gran, la seva superfície és una hectàrea sencera. I pel bàsquet infantil, la superfície es redueix en un terç. El camp és una espècie de triangle amb angle recte, la hipotenusa del qual no és una recta, sinó una arrodonida.

Però la major part del joc es desenvolupa en un lloc quadrat relativament petit, ocupant menys d’un terç de tot el camp – prop d’un angle recte. Aquest lloc s’anomena infield. Al centre del lloc hi ha una lleugera elevació: un pitcher pitcher. L’alçada estàndard és de 45 centímetres, però per als jocs infantils és menor, només 25. Hi ha quatre bases a la part superior de la plaça: casa, primera, segona i tercera. Tot el camp fora d’aquest quadrat s’anomena outfield.

Camp de beisbol

La distància entre les bases és de 90 peus, o 27,5 metres. I la distància des de la base de casa fins al lloc del càntir és de 18 metres o 60,5 peus.

Al voltant de la base domèstica hi ha una zona per a captures. I a l’esquerra i la dreta de la base de casa: la zona per al batedor. El propi jugador tria el que li convé, segons sigui esquerrà o dretà.

La major part del camp està tancada per la gespa. Les úniques excepcions són les bases mateixes i els passadissos que hi ha entre elles, així com la corredissa del càntir. Els límits del camp estan indicats per guix de terra blanca. Tot el territori dins de les línies s’anomena just, i la resta s’anomena falta. La primera, segona i tercera base estan indicades per quadrats blancs fets de material tou. Muntat a terra amb clavilles especials.

Composició de l’equip

Un pas molt important per aprendre les regles del bàsquet és familiaritzar-se amb els rols dels jugadors. Cadascun dels nou membres de l’equip ha de tirar bé la pilota, batre-la bé i córrer ràpid. Al cap i a la fi, els rols canvien constantment de manera que hi participen cadascun dels jugadors. Com a resultat, els jugadors de bàsquet, tot i que poden tenir una certa especialització, han de poder, però, fer front a diferents rols. A més, els equips juguen alternativament en defensa i defensa, fet que ampliarà encara més la llista d’habilitats que tots els membres de l’equip haurien de tenir.

Però el capità de l’equip de beisbol no és aquí. El joc és completament equip i democràtic, tots són absolutament iguals.

Hi ha diverses feines de torns en el joc.

Jugador de beisbol

El pitcher és el jugador més important de l’equip. Es troba al centre de l’entrada i llança la pilota. Ha de tenir una mà sòlida i un bon ull. Sí, el nom sona exactament el pitcher del terme anglès pither – servir. Els aficionats experimentats solen embrutar els nouvinguts amb la pregunta: “Quants pinschers hi ha al bàsquet?” I quan reben la resposta, fan riure els neòfits, assenyalant amb raó que els Pinschers són una raça de gossos i no serveixen per res al joc. Recordeu-ho: els pinchers basats en beisbol no hi tenen lloc. Aquí només hi juguen els càntirs.

Catcher: situat al lloc darrere de la base de casa. Si el batedor no el colpeja ha d’atrapar la pilota llançada pel càntir.

Ara, de fet, el batedor és un batedor o un batedor. Es considera que aquest jugador és una de les figures més importants de l’equip de beisbol. La seva tasca principal és colpejar la pilota llançada pel càntir.

El corredor està corrent. El batedor es converteix en ell, si aconsegueixes colpejar la pilota. Cal córrer fins a la primera base, i amb un bon tracte, més enllà.

Reliver o càntir religiós. Es tracta bàsicament d’un càntir de recanvi. Substitueix el principal en cas que estigués ferit, cansat o no pogués jugar a tota força per cap altre motiu.

Un altre tipus de càntir és tancar o tancar. Molt sovint, serà portada al terreny de joc només al final del partit per llançar la pilota amb un vigor renovat, no permetent al rival oposar-se a l’equip en punts.

Arribats a la primera base, el batedor es converteix en un jugador de la primera base. Després, la segona base i així successivament.

Objectiu del joc

L’objectiu d’un partit de beisbol és establir el màxim de punts. Podeu obtenir-les quan discorreu per les bases. Per fer-ho, un jugador – un corredor que ha estat recentment bateador – ha de córrer des de la base de casa per als altres tres i tornar a l’original. En aquest cas, l’equip rep un punt.

Catcher treballava

Per descomptat, és molt difícil fer-ho: els jugadors de l’equip contrari estan fent tot el possible per evitar el corredor. Ja en parlarem una mica més tard.

Progrés del joc

En general, cada joc és principalment un duel entre el càntir i el batedor. Els jugadors restants tenen més probabilitats de jugar un paper de suport. Així, com va el joc?

Tot comença amb el fet que el càntir, després d’haver triat el moment adequat, llença la bola, generalment es llança al guant del catcher, que està intentant atrapar-lo. Si aconseguiu fer servir aquesta operació fins a tres vegades, el batedor rep tres cops i s’elimina del joc. Si el batedor no colpejava la pilota, però el catcher no podia atrapar-la, el batedor té dret a córrer a la primera base. Al mateix temps, els jugadors de la primera, segona i tercera base també avancen. Com a resultat, el jugador de la tercera base es troba a la base de casa.

Però moltes vegades el batedor aconsegueix superar almenys un dels tres tirs. En aquest cas, la pilota vola lluny – quan té més èxit, quan menys. I el batedor corre cap a la base. Tot i això, els jugadors de l’equip contrari no estan adormits. Intenten agafar la pilota. Si aconseguiu fer-ho durant el vol, el jutge anuncia un vol de sortida. El batedor s’elimina del joc i els jugadors que es van precipitar a les altres bases amb tot el que podrien tornar a les seves posicions originals. Si la pilota no és atrapada, sinó recollida, normalment es llança als jugadors de servei a la base. L’agafa en una trampa especial per guants i l’ha de tocar (és a dir, amb ella i no només amb la mà amb la pilota) al corredor que intentava ocupar la base que custodiava. En alguns casos, quan el corredor veu que la pilota ha volat lluny o ha estat llançada (o agafada) sense èxit per l’oponent, pot ser que aquesta no sigui una base, sinó dues o fins i tot tres! Tot i això, això passa molt poques vegades. Finalment, quan el primer bateador arriba a la base de casa i no queda atrapat a la trampa de pilota, l’equip rep un punt.

El ranger és imparable

Segons les regles, l’equip local al camp comença a jugar en defensa. Per tant, l’última entrada també juga en defensa, aconseguint l’última oportunitat d’aconseguir un punt i guanyar, o almenys empatar. Per descomptat, en aquest moment es fan les principals apostes pel bàsquet, i el joc en si és el més intens.

Termes clau

Per sobre del lector podríem trobar molts termes obscurs. I durant els jocs o simplement en discussió amb altres aficionats, no vull ser reconegut com a principiant. Per tant, serà útil aprendre uns quants termes d’un joc de bàsquet per entendre millor la pregunta:

 • Inning: període en un partit de beisbol. Aquí no hi ha límits de temps, tot depèn del joc dels atletes. Dura fins que cada equip jugui de manera defensiva i defensiva.
 • Ran és el punt que van guanyar els jugadors de l’equip ofensiu. Alguns nouvinguts en diuen incorrectament un objectiu. L’essència, per descomptat, és la mateixa. Però tot i així és correcte anomenar-ho ferida, de l’anglès run – “run”. Al cap i a la fi, ningú marca la pilota enlloc i l’equip rep un punt quan el corredor visita tres bases i torna a casa.
Càntir en un pelotó
 • Una zona de vaga és un espai situat directament damunt d’una casa o base de la llar. Es determina visualment: l’altura està entre el tors del batedor i el propi genoll. Aquí és on el càntir marca la pilota. L’àrbitre especial assegura que es llença la pilota aquí – no més alta ni inferior.
 • Una pilota és el cas quan el servidor llança la pilota fora de la zona de cop. Es considera una violació greu. Els casos en què la pilota primer colpeja el terra i després vola per la zona de cop, també es considera un bol.
 • Falla o, si ho dius correctament, falta: un cop en què una bola colpejada per un batedor s’enrotlla sobre la línia lateral o vola darrere d’ella entre la casa i la base veïna, la primera o la tercera. Es pot comptar com a vaga, però només si el càntir ha fet menys de dues vagues abans.
 • Fora: la situació actual, així com l’equip del jutge, que demostra que el jugador de l’equip que juga en l’atac, es retira del joc. Hi ha diferents maneres de sortir. Per exemple, quan un batedor rep tres cops seguits. Això també inclou el vol anteriorment esmentat anteriorment. El marcador es compta quan un jugador toca el corredor no amb una trampa de pilota, sinó amb la mà nua o simplement una pilota sense trampa. Finalment, fora de força. Aquest és el nom de la situació en què el corredor no tenia temps per arribar a la base i el jugador de defensa ja l’ocupava, sostenint una trampa amb la pilota a les mans.
 • Un cop és un cop en què el batedor podria arribar a la primera base. En els casos en què això va ser possible gràcies a un error dels jugadors de l’equip defensor (que llancen sense èxit la pilota o no l’agafen), el xut no arriba a les estadístiques, però l’equip de la defensa aconsegueix un error.
 • L’amperi és un dels quatre dies que fa el seguiment de quatre bases, per no perdre el moment en què el jugador de la companyia defensora aboca el corredor.

Inventari del joc

Un partit de beisbol amb èxit no necessita gaire equipament. Sobretot si descarteu la forma: els amateurs sovint no gasten temps i diners en la seva compra o fabricació.

En primer lloc, cal una mica. Es pot fer tant de fusta com d’alumini, depèn de les preferències dels jugadors, així com d’acord mutu.

A més, necessita un bàsquet. Se li imposen requisits extremadament estrictes. Un d’ells és el pes. Hauria de tenir entre 5 i 5,25 unces (142-149 grams). La circumferència hauria de tenir entre 22 i 23,5 centímetres. La bola mateixa està coberta de pell blanca a la part superior i té punts vermells.

Finalment, guants especials. L’equip necessita com a mínim cinc peces: una per a cada jugador de la base, un capturador i un fora de camp que puguin dur a terme una volada, cosa que significa que han de tenir una protecció fiable de les mans.

Tot això, com veieu, els equips només necessiten els més senzills i pocs.

Tipus de fonts

El càntir ha de triar un cop de puny adequat perquè el batedor no pugui colpejar la pilota, però l’agafador l’agafa fàcilment. En total, hi ha diversos tipus de ració, cadascun amb certs pros i contres. Considereu-los:

 • El fastball és el llançament més comú. La pilota només llança a la velocitat màxima.
 • El control lliscant és un servei més complex, en què la bola es desvia lleugerament cap a baix i cap al costat a velocitat mitjana.
 • El Kerv (alias kerbbol) és un llançament de torsió, una mica com un control lliscant, però alhora capaç de baixar bruscament just davant d’un batedor. Servit més lent, però al mateix temps, amb una rotació potent.
Ara és una enganyada!
 • Knuckleball és un servei directe, en què la pilota gairebé no gira, però el camí de vol rep un desplaçament caòtic. Avui, gairebé mai no s’utilitza en el bàsquet.
 • Finalment, el canvi. L’alimentació és directa, però la velocitat és variable. La mà va de tal manera que crea la il·lusió de pilota ràpida, però alhora la velocitat de la pilota és menor – uns 13-20 quilòmetres per hora. A causa d’això, el batedor sovint troba a faltar, entenent malament la intenció del càntir. I la tasca del catcher és molt més senzilla: agafar una pilota que vola lentament és molt més fàcil que agafar-ne una de ràpida.

Beisbol a Rússia

Això no vol dir que el bàsquet sigui molt popular al nostre país. Tot i això, la selecció russa de beisbol continua existint. Va aparèixer el 1993 i actua fins avui.

És cert que no es pot dir que hagi tingut un gran èxit. Potser l’únic èxit realment seriós va ser l’argent aconseguit als Campionats d’Europa del 2001, que van tenir lloc a Alemanya. Abans i després d’això, l’equip no ocupava els llocs més prestigiosos, per regla general, de 4 a 12.

No obstant això, la selecció nacional existeix de manera oficial. Està registrat a la Federació Mundial de Beisbol, amb seu a Suïssa i té dret a participar en competicions importants juntament amb altres equips de 145 països.

Conclusió

En aquest article arriba el seu final. Després de llegir-lo, tot jugador, fins i tot que ignora el bàsquet, podrà comprendre les regles bàsiques i el transcurs del joc. I això vol dir que pot aprofundir en normes complexes i nombrosos matisos, convertint-se en un autèntic coneixedor.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *