Gimnàstica volicional Anokhin: comentaris dels professionals

Gimnàstica volicional Anokhin: comentaris dels professionals

La gimnàstica volitiva d’Anokhin va guanyar els seus primers admiradors fa més de cent anys, a principis del segle XX. Per la seva senzillesa, seguretat i efectivitat, aquest sistema d’exercicis continua exigint. La gimnàstica d’Anokhin l’escullen les persones que volen posar el seu cos ràpidament o mantenir-lo en bona forma sense gaire esforç. És ideal per a aquells que no tinguin temps per a sales de fitness o per raons mèdiques que no puguin fer exercici.

Bona forma

Esportista

Alexander Konstantinovich Anokhin, que va néixer el 1882, era un metge excel·lent, però la seva veritable passió eren els esports i la set de coneixement de les capacitats humanes. Viure i treballar a Kíev, Anokhin va promoure de tots els sentits un estil de vida saludable, entrenadors de peses de sol, ell mateix va ser un model, sorprenent a persones amb una gran força física i una figura atlètica.

Alexander Anokhin

Però no era un practicant. Alexander Konstantinovich estava interessat en la naturalesa profunda de les coses, va intentar crear un sistema d’exercicis que desenvolupi principalment la força física, no el múscul. Al capdavant del sistema, va posar la capacitat de la persona per sotmetre determinats grups musculars per força de voluntat. Anokhin va excloure de la gimnàstica voluntària qualsevol influència de l’exterior: barretes, manuelles, màquines d’exercici. Tot el treball muscular es va realitzar mitjançant un esforç volitiu intern. En aquest cas, el paper més important es va donar a la respiració adequada i la concentració completa de l’atenció sobre els grups musculars necessaris.

Després d’Anokhin, hi va haver una gran quantitat de materials teòrics i pràctics escrits per ell amb el nom de Ross, però el llibre “Gimnàstica de bona voluntat. Moviments psico-fisiològics “. Ha estat reimprès diverses vegades i continua sent un manual complet per a les classes. No només descriu amb detall tots els exercicis, sinó que també dóna una detallada justificació teòrica de l’efectivitat d’aquesta gimnàstica.

Breument sobre l’essència de la gimnàstica volicional

El sistema Anokhin es domina molt fàcilment fins i tot per gent poc esportiva. Els exercicis són intuïtius i tècnicament senzills. Una persona realitza moviments gimnàstics, mentre tensa de manera conscient i concentrada certs grups musculars. En el nucli central, el sistema Anokhin s’assembla a exercicis isomètrics moderns, però la seva diferència principal d’ells és l’absència completa d’influències externes: equips d’exercici, peses, peses i altres closques.

Els principals instruments gimnàstics són la voluntat i els impulsos nerviosos que s’envien als músculs. Durant la gimnàstica voluntària d’Anokhin, una persona representa clarament la superació d’un esforç imaginari. Com s’utilitza millor la imaginació, més músculs es carreguen. Amb una concentració adequada, el cos funciona de la mateixa manera que en aixecar o repel·lir pesos reals.

Anokhin va dir que sense nervis, els músculs es poden considerar capital mort. La musculatura enorme no significa un poder enorme. Li agradava citar com a exemples casos quan les persones esveltes aixecaven pesos increïbles, esquinçaven cadenes o fugien a una velocitat increïble en situacions perilloses. Anokhin creia que en cada persona s’amaga una reserva de forces poderoses i que el sistema nerviós o la voluntat és la clau d’aquesta reserva.

Voluntat

La gimnàstica volitiva russa creada per ell es basa en aquesta creença. La voluntat és un mitjà fiable i sempre assequible amb el qual podeu proporcionar als músculs una càrrega variada en qualsevol moment. Anokhin va argumentar que, a més d’un cos tonificat, fort i destre, la seva gimnàstica proporciona a una persona unes competències inestimables: la capacitat de controlar i sentir el seu propi cos a un nivell completament nou, així com la capacitat d’utilitzar les reserves ocultes del cos de la seva pròpia voluntat, i no només en situacions frontereres.

Respiració

Anokhin considerava que la respiració correcta era un element essencial i més important de la gimnàstica de bona voluntat. En el seu llibre, va dedicar tota una secció a la respiració, convençent als lectors que les inhalacions i les exhalacions es feien en el moment equivocat, la respiració convulsa i el seu retard neguen l’efecte dels esforços volitius i físics. Per evitar que això passi, en un primer moment cal controlar detingudament cada inhalació i exhalació durant la gimnàstica, fins que la respiració adequada es faci automàtica. Això pot trigar uns dies o un parell de setmanes, però no es pot descuidar una habilitat tan útil i important. No és casual que Anokhin descrigui el patró de respiració per a cada exercici de gimnàstica volitiva.

Respiració dreta

Els principis bàsics del sistema Anokhin

Abans de començar a participar en el sistema Anokhin, és important aprendre i dominar els seus principis principals. Això ajudarà a realitzar exercicis de manera més significativa, a aprendre a controlar els seus moviments, a comprendre i analitzar les sensacions dels músculs i, el més important, a millorar el resultat final.

 1. Concentració. Els moviments es realitzen amb la màxima concentració d’atenció.
 2. Tensió. Els músculs haurien d’estar carregats d’extrema tensió, això s’aconsegueix per l’esforç de la voluntat i la imaginació, és a dir, imitació d’una certa càrrega.
 3. Localització Hem d’aprendre a no dissipar energia, sinó a centrar els nostres esforços en els músculs i grups musculars adequats. Gradualment, aquesta habilitat es va millorant, amb el pas del temps, una persona pot transferir fàcilment l’esforç volitiu als músculs diferents i canviar la intensitat de la càrrega com desitgi.
 4. Respiració adequada.
 5. Tecnologia impecable. En gimnàstica volitiva, la qualitat de l’exercici és molt més important que la seva quantitat. És millor fer l’exercici tres vegades correctament que deu vegades incorrectament. La força vindrà certament amb el temps, però desfer-se dels errors que s’han fet habituals en la tècnica o la respiració és molt problemàtic.
 6. Continuïtat. No podeu fer pauses al programa d’exercicis. La gimnàstica hauria de convertir-se en una part indispensable i desitjable de cada dia sense excepció.
 7. Visualització. Anokhin recomana fer exercici nu o en pantalons curts davant un mirall per veure com funcionen els músculs.

Avantatges del sistema Anokhin

D’acord amb les opinions dels que ja han provat la pràctica d’exercicis, el conjunt d’exercicis presenta els següents avantatges:

 • Eficiència La gimnàstica triga només 20 a 30 minuts al dia, però és capaç de canviar dràsticament l’aspecte i el benestar d’una persona en poques setmanes.
 • Seguretat Heu d’esforçar-vos molt per provocar lesions a vosaltres mateixos fent gimnàstica volicional d’Anokhin. Tots els exercicis es realitzen sense problemes, sense càrregues externes, tota la tensió muscular es crea mitjançant un esforç volitiu intern.
 • Finalitat. La força de voluntat es pot transferir al grup muscular desitjat. Per exemple, podeu bombejar el bíceps o les potes inferiors més forts si cal.
 • Simplicitat. L’exercici és tècnicament senzill, i el moviment és natural. Hi ha moltes ganes de classes, 20 minuts al dia i una habitació petita.
 • Competències especials. El sistema entrena no només el cos, sinó també la voluntat, la capacitat de concentració i control del seu cos. Aquestes habilitats són útils en moltes àrees diferents de la vida.
 • Estalvieu temps i diners. Gimnàstica Anokhin triga molt poc temps, es pot fer a casa o a l’oficina. Per tant, per recuperar ràpidament el to muscular i una xifra tonificada, no cal gastar diners en una piscina, un gimnàs, un entrenador personal o un equip de fitness per a casa.

Limitacions

Pràcticament no hi ha restriccions per a les classes al sistema Anokhin. El propi autor en el seu llibre prohibia que els nens només fessin gimnàstica. La resta d’exercicis estan a disposició de tothom que permeti una salut instantània. Com ho demostren nombroses ressenyes. La gimnàstica voluntària és perillosa per als músculs ferits i els tendons que necessiten repòs. No tracteu les exacerbacions de dolències cròniques de les articulacions i la columna vertebral, durant la grip, els refredats, la febre. Però és probable que aquests advertiments siguin innecessaris, una persona intel·ligent no carregarà el cos durant una malaltia, quan el cos necessita tots els recursos per a la recuperació.

Lesions al genoll

El programa

Hi ha 15 exercicis en el sistema Anokhin. Tots van en un ordre estricte; l’autor prohibeix categòricament canviar de lloc o excloure’ls del programa. Una malaltia pot ser una bona raó, per exemple, si el genoll li fa mal, es poden descartar els esquats.

Els exercicis es realitzen dues vegades al dia: al matí i al vespre. Cada exercici es fa 10 vegades, però aquí tot depèn de les capacitats físiques de la persona. Si no teniu prou força ni resistència, heu de fer la màxima quantitat amb el màxim esforç i la tècnica adequada. Cada exercici triga 5-6 segons, és a dir, 10 repeticions duren aproximadament un minut.

El programa per a principiants està dissenyat durant 12 setmanes. Les dues primeres setmanes cal realitzar els cinc primers exercicis. Així, s’acostuma a acostumar a la gimnàstica volitiva en una manera suau, per dominar la correcta respiració i el ritme de moviments. A continuació, cada setmana s’afegeix un exercici a la llista al complex. A la dotzena setmana, una persona realitzarà 15 exercicis al matí i al vespre, els quals tindran un total de mitja hora.

Consells útils

Per obtenir el màxim efecte, heu d’adherir-vos a aquestes recomanacions:

 • La gimnàstica es realitza dues vegades al dia, millor abans d’esmorzar i abans d’anar a dormir. Hora ideal: al matí almenys mitja hora abans dels àpats o una hora després de l’esmorzar, i al vespre mitja hora abans del sopar o un parell d’hores després.
 • Abans de fer exercici, l’habitació s’ha de ventilar.
 • Després de la gimnàstica, cal dutxar-se i fregar-se a fons amb una tovallola.
 • Perquè el sistema Anokhin doni el millor resultat, és recomanable dormir prou (de mitjana 8 hores) i observar la moderació dels aliments. Per descomptat, el dèficit de son és un problema del nostre temps, però, per una bona salut i bon estat d’ànim, podeu inculcar una habilitat més útil juntament amb la gimnàstica: anar a dormir d’hora.
El son saludable

Resultats

La gimnàstica té un efecte beneficiós en les persones amb constitucions diferents. Durant les dotze setmanes del programa, tant un home complet, una noia prima, una persona gran i un atleta reben canvis notables en la seva aparença i aspecte. Apareix la força als músculs i la facilitat de moviment, la postura s’anivella, la resistència general augmenta, a més dels músculs, les articulacions i els lligaments es fan més forts. Gràcies al sistema Anokhin es millora el treball del cor i els pulmons, es fixen les habilitats de respiració adequada i la capacitat de concentració.

Testimonis de practicants de gimnàstica volicional d’Anokhin

Per descomptat, hi ha persones que critiquen el sistema Anokhin, però les seves queixes solen estar associades a altes expectatives. Una persona veu que els seus músculs no creixen i comença a culpar d’exercicis dissenyats per a un efecte completament diferent. La gimnàstica té com a objectiu principal desenvolupar força, resistència i voluntat, i l’alleujament muscular i el seu creixement lleuger són bonificacions agradables.

Més sovint, el sistema d’exercicis rep les revisions més halagadores. Segons els professionals, la gimnàstica volicional anokhin té un efecte positiu complet sobre el cos.

Els que van aprofitar el complex d’exercicis van observar un augment significatiu de la resistència, l’enfortiment de la immunitat i la manifestació dels contorns de diferents grups musculars. Les persones que van treballar durant molt de temps a l’ordinador van sentir una millor postura, la desaparició del dolor a l’esquena i la columna cervical. Els antics esportistes que van deixar classes per raons mèdiques, practicant gimnàstica volicional, van notar una disminució del pes, un augment del to general del cos, un augment de la força i la resistència, la desaparició de les caigudes dels músculs prèviament entrenats.

Alegria de la vida

Complex d’exercicis

A l’hora de realitzar els exercicis, val la pena recordar que s’han de fer en l’ordre exacte que va recomanar el doctor Anokhin:

 • Les potes tenen una amplada aproximada, els dos braços són separats, els punys s’agafen, els palmells es tornen cap amunt. A continuació, els braços es dobleguen al colze, fins que els punys toquen les espatlles, mentre s’inhala el nas. En el moviment invers, els punys giren a 180 º, els braços exhalen cap a la seva posició original. Cal imaginar com els braços, doblegats, aixequen un pes gran, per exemple, pesos i sense inclinar-se, com si pressionés quelcom massiu.
 • La postura no canvia, però el cos està lleugerament inclinat. Les mans es redereixen davant vostre. Primer, els braços es desvien cap als costats, com si s’estenguessin un expansor especulatiu, alhora que es respira constantment pel nas. A continuació, les mans amb una exhalació es redueixen a la seva posició original, com si espregués una bola dura invisible.
 • Estigueu al terra o al llit. El cos és recte, les mans darrere del cap. Imagineu que els pesos estan units a les cames. Aixequeu una cama, després baixeu-la, però no toqueu el terra i, al mateix temps, pugeu l’altra cama. L’habitatge ha de romandre estacionari. Respira sense retards i sacsejades, exhala la boca, inhala el nas.
 • Poseu les mans sobre el respatller d’una cadira o sobre un finestral alt. Allisar el cos, aixecar-se dels dits dels peus. Feu un esquat profund, exercint un fort esforç per als músculs de les cames, com si hi hagués molt de pes a les espatlles, toqueu les natges dels talons, que haurien de romandre alçats. Inhaleu l’aire quan s’ajupi, expireu en aixecar.
 • L’esquena és recta, les cames estan lleugerament separades, els braços estan repartits i doblegats a l’angle recte amb el colze. A la primera fase de l’exercici, els braços es redrecen amb esforç, com si pugessin un tronc per sobre del cap, quan els braços tornin a la seva posició original, podeu imaginar-vos que estan tancant una forta escotilla. Inhaleu en aixecar els braços, expireu quan cauen.
 • Feu èmfasi mentre esteu tombats, imagineu-vos un plat fort a l’esquena, comenceu a fer flexions lentes, però no deixeu que el pit toqui el terra. Inhaleu quan el cos es mou cap avall, expireu quan el cos puja.
 • L’esquena és recta, ambdues mans es giren cap als costats, durant l’exercici, només els punys apretats es mouen amb els palmells cap avall, s’aixequen i cauen en un mirall, com si intentés aixecar un pes o apretar alguna cosa. Respira sense retards i sacsejades, exhala la boca, inhala el nas.
 • Estigueu a terra, plegueu els palmells sobre el pit, fins i tot poden crear pressió addicional, imagineu-vos un plat gruixut al pit i feu aixecaments al pit. Les cames i el tors inferior han de romandre immòbils. Exhaleu en aixecar el pit, inhaleu en baixar-lo.
 • Les potes estan lleugerament separades i lleugerament doblegades als genolls, el cos s’inclina i els braços inicialment es baixen al llarg del cos. Aleshores, cal imaginar-se esquiant baixant, amb les mans com si es realitzessin moviments repulsius amb pals, amb esforços que pugessin a l’alçada de les espatlles i amb esforç per tornar a la posició inicial. A més de les mans, cal tensar els músculs abdominals i d’esquena. La respiració és uniforme i sacsejada, és desitjable que l’exhalació coincideixi amb el màxim esforç.
 • Poseu-vos dret, els peus junts, poseu les mans al respatller d’una cadira o un altre suport bastant alt. Amb esforç, aixequeu simultàniament la inhalació i baixeu sobre la respiració els mitjons de les dues potes.
 • Aixecar-se recte, abaixar els braços al llarg del cos, pressionar els colzes als costats, apretar els punys. Imagineu-vos, com si els braços aixequessin peses de màquina alternativament pesades, doblegant-se als colzes i, en cas de no inclinar-se, empenyent cap a baix alguna cosa que no tenia cap força. La respiració és uniforme i sense sacsejades, cal intentar exhalar coincidint amb el màxim esforç.
 • Dempeu dret, les cames estan lleugerament separades, els braços estesos s’uneixen per sobre del cap, gireu el cos cap al costat per 90 º i, amb un esforç que faci inclinació, torneu a la posició inicial i, de seguida, feu la mateixa inclinació cap a l’altra banda. Exhaleu al inclinar el cos, inhaleu quan puja.
 • El cos és recte, els peus són paral·lels, les mans són a l’ampit de la finestra o a la part posterior de la cadira. Realitzeu l’aixecament dels dits dels peus, imaginant molt de pes a les espatlles. Exhale quan el cos s’aixeca sobre els dits dels peus i inhala quan cau sobre els talons.
 • Les potes estan separades i es dobleguen als genolls, els braços doblegats es troben al llarg del cos, els colzes es pressionen cap al cos, el cos s’inclina. La postura s’assembla a la d’un esquiador que va muntant des d’una muntanya. Els dos braços s’exhalen en els colzes i, a mesura que s’inhalen, amb esforç, prenen la seva posició inicial, les espatlles i el cos queden immòbils, el moviment imita la repulsió del pal de la neu.
 • Aixecar-se dret i fer moviments com si els braços aixequessin alternativament pesats pesats de l’espatlla. La respiració és uniforme i sacsejada, és desitjable que l’exhalació coincideixi amb el màxim esforç.

L’exercici regular i adequat us ajudarà a obtenir resultats notables.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *