Karate wado ryu: el camí de l’harmonia

Karate wado ryu: el camí de l’harmonia

Wado Ryu és un estil japonès de karate fundat el 1939 per Hironori Otsuka. És un dels quatre estils principals, juntament amb shotokan, goju ryu i shito ryu. Segons el fundador de l’estil de Hironori Otsuk, la tasca principal de l’estudiant no és millorar les accions tècniques, sinó desenvolupar la ment.

Què és wado ryu

El nom de l’estil wado-ryu consta de tres parts: wa, do i ryu. Wa vol dir harmonia, do significa camí, i ryu significa escola o estil. En algunes interpretacions, wa es tradueix com a “pau”, però, en el context del nom d’aquest estil, l’harmonia es presenta com una cosa més efectiva que la força bruta. L’harmonia és el fonament del wado ryu.

emblema wado ryu

L’essència del vado ryu es deu al seu objectiu final, que és aconseguir la tranquil·litat, el desenvolupament de la seva capacitat de resposta a qualsevol situació. L’aprenentatge i la millora necessiten tota la vida i condueixen a la pau interior de l’alumne. Segons el mateix Otsuki, les accions violentes es poden entendre com a arts marcials, però el veritable significat de les arts marcials és buscar i assolir el camí de la pau i l’harmonia.

Història de la creació

Otsuka Sensei va començar a estudiar arts marcials als 6 anys. Al principi va practicar jujitsu sota la tutela del seu pare. Als 13 anys, es va convertir en estudiant a l’Escola Shindo Yoshin Ryu Jiu-Jitsu, un estil que utilitzava atemi (una tècnica cridanera) que era diferent d’altres estils Jiu-Jitsu. Juntament amb altres arts marcials, el shindo yoshin ryu va ser un dels principals estils utilitzats per Sensei Otsuka per crear wado ryu.

Hironori Otsuka

El 1922, Otsuka va començar a estudiar karate sota la direcció de Gichina Funakoshi, fundador del karate shotokan. Després de molts anys d’estudi, va ser considerat el millor estudiant de Funakoshi.

Durant aquest període, Otsuka va començar a experimentar amb diversos mètodes de sparring i els mètodes de jujitsu. Volia combinar les tècniques jujitsu de Cindo Yoshin amb la tècnica del karate de Funakoshi per crear el que ell pensava que era el sistema de combat més complet. També va estudiar i va agafar en préstec idees d’altres representants d’estils de karate famosos, com Kenwa Mabuni, el fundador de shito-ryu, i Choki Motobu, coneguda per la seva tècnica de kata Naihanchi i les seves habilitats de lluita de carrer.

A diferència d’altres estils

Una de les diferències entre el karate wado ryu japonès i molts altres estils està associada als mètodes d’entrenament. Otsuka no va utilitzar makivara per enfortir les parts de xoc del cos. A més, en aquest estil no hi ha elements dispars amb bloqueig dur. Els seguidors de wado ryu aprenen a utilitzar el tai sabaki (moviment) per evitar atacs, alhora que posicionen el cos per a un contraatac eficaç.

El principi de dur a terme un duel en karate vado ryu és la despesa mínima de forces, l’ús d’una petita amplitud de moviments per a la protecció sense perdre la seva efectivitat. L’elevada maniobrabilitat de la batalla la distingeix d’altres estils de karate: aquest mètode de guerra necessita l’ús de bastidors més alts i mòbils. La tècnica japonesa de karate wado ryu també utilitza llançaments, barres i moviments dolorosos. Diverses facetes i moviments distractors provoquen l’enemic a atacar accions i l’ajuden a situar-lo en una posició desavantatjosa.

wado ryu

Programa de formació

La tècnica del karate wado ryu inclou tres aspectes:

  • kihon: el bàsic, la tècnica bàsica que es desenvolupa sense un soci real;
  • kumite: sparring, el costat de l’estil;
  • kata: complexos de tècniques formalitzades, l’aspecte més important en aquest tipus d’art marcial, utilitzant els bàsics i lluitant en el mode d’entrenament.

Inicialment, els estudiants estudien cinc kata Pinan: al nivell inicial, són Nidan i Shodan kata, al nivell intermedi ensenyen Sandan, Yondan i Godan.

A un nivell avançat, s’introdueixen kata de nivell superior que utilitzen la forma complicada de kata anterior: Kushanku, Naihanchi i Bassai.

Tècnica de Wado Ryu

El kata karate vado ryu consisteix en una sèrie de moviments dissenyats per proporcionar a l’estudiant una eina per a l’ús pràctic dels mètodes bàsics del karate i la combinació d’aquests mètodes per repetició. Com altres estils i escoles de karate, el wado ryu també es basa en l’ús de tècniques bàsiques d’arts marcials. Aquests mètodes inclouen puntades, cops de peu i altres moviments. La majoria de les escoles de karate ensenyen kata i les repeteixen regularment.

Inicialment, hi havia 16 kata a Vado Ryu, però el 1945 el kata Suparimpei va ser exclòs del currículum. Després de la Segona Guerra Mundial, només 9 katas van quedar, però algunes associacions practiquen encara 15 katas, registrades el 1945.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *