Una breu història dels esports olímpics de Taekwondo

Una breu història dels esports olímpics de Taekwondo

L’art marcial antic de Corea va rebre un segon vent després de l’alliberament del país del govern colonial japonès. Taekwondo és un esport olímpic? Sí, a més, actualment aquest tipus d’arts marcials és una de les més populars del món. La Federació Mundial responsable del desenvolupament d’aquest esport es va establir el 1973 a Corea del Sud. Gràcies als seus esforços, el taekwondo ara és reconegut oficialment a 207 països del món.

Els orígens de les arts marcials

La història de diverses arts marcials a Corea té aproximadament dos mil·lennis. Un dels tipus d’on prové l’esport olímpic del taekwondo és hvaran-do (“l’art d’una persona pròspera”). Va ser entrenat per la guàrdia reial, format per representants de l’aristocràcia en l’època de l’antic estat de Silla. A més, es van practicar altres arts marcials al territori de la Península Coreana, incloent tesudo, subak, kvonbop, tekken, tansudo, hapkido. Tots ells van ser prohibits durant el domini colonial japonès. Alguns coreans van poder practicar el karate, com el fundador de l’estil Kyokushinkai, Masutatsu Oyama (Choi Yongyi).

Campionat Mundial al Perú

Després d’aconseguir la independència i el final de la guerra de Corea, diverses escoles van començar a treballar al país, les activitats de les quals l’estat no va intervenir per primera vegada. Només als anys seixanta, sota el president Park Chun Hee, el govern va començar a finançar el desenvolupament d’esports nacionals per reviure la identitat nacional.

El naixement de les arts marcials

A principis dels anys cinquanta, un grup d’experts en les arts marcials coreanes més populars va decidir desenvolupar un sistema unificat, que es va establir l’11 d’abril de 1955. El fundador del nou esport va ser el general sud-coreà Choi Hong Hee, que va fer molt per popularitzar-lo al món. Un grup d’atletes amb manifestacions van conduir a molts països d’Europa i Amèrica. El 1966 es va organitzar la Federació Internacional de Taekwondo (en endavant, ITF), responsable del desenvolupament de les arts marcials, incloses a l’estranger. Tot i això, un any després, el general i un grup d’artesans van marxar de Corea del Sud per motius polítics i la seu de la ITF es va traslladar al Canadà. L’organització va començar a centrar-se en Corea del Nord.

Concursos 2005

El govern de Corea del Sud va continuar recolzant i popularitzant esports nacionals. L’any 1972 es va obrir el centre per al desenvolupament del Taekwondo Olímpic Kukkivon de Seül. Al maig, es va celebrar el primer campionat mundial oficial a les instal·lacions de l’organització.

Fundar una nova federació

El mateix any es va establir a Seül la Federació Mundial de Taekwondo (en endavant denominada WTF), el primer president de la qual va ser Kim Un-yong. La direcció clau i prioritària de l’organització va ser el desenvolupament d’esports competitius i competitius.

Gràcies al suport del govern, l’art marcial nacional a Corea del Sud va començar a desenvolupar-se molt ràpidament. El 1973 va ser inclòs en el currículum escolar obligatori. La direcció competitiva va començar a estendre’s ràpidament per tot el món, guanyant gradualment el reconeixement de les organitzacions internacionals. L’objectiu principal de la federació era incloure aquest tipus d’arts marcials en la llista d’esports olímpics.

Moviment cap al reconeixement

Torneig del Gran Premi WTF al Mundial de Taekwondo

L’estiu de 1980, el WTF va ser reconegut oficialment pel Comitè Olímpic Internacional. El següent pas va ser la celebració de tornejos en el marc del programa de demostració als Jocs Olímpics de 1988 a Seül i el 1992 a Barcelona.

El Taekwondo WTF s’ha convertit en un esport olímpic des de l’any 2000, quan va ser inclòs en el programa oficial de jocs a Sydney. Des de llavors, sempre ha estat present a totes les olimpíades posteriors. A la competició es disputen vuit conjunts de medalles, quatre entre homes i dones. Durant tot el temps de participació a la competició, el líder en nombre de medalles en l’esport olímpic de taekwondo és l’equip sud-coreà (només 19 medalles de diverses denominacions), seguit de Xina (10), després dels Estats Units (9). L’equip rus només té 4 medalles, 2 de plata i 2 de bronze.

Estat actual

Mundial de Mèxic

L’esport olímpic del WTF Taekwondo, representat a 207 països, és el més popular a tot el món. Segons diverses estimacions, aproximadament 70-80 milions de persones es dediquen a aquest tipus d’arts marcials al món, i hi ha més de 3 milions de persones amb cinturons negres. El 2018, les dues federacions més grans del món, la WTF i la ITF, van anunciar l’inici del procés d’unificació i el desenvolupament de regles comunes per a la celebració de competicions.

Els principals esforços en el desenvolupament de l’esport olímpic de taekwondo van tenir com a objectiu augmentar l’entreteniment, millorar les regles, el poder judicial i la seguretat de les baralles. Ara, durant la competició, és obligatori utilitzar un casc i armilles electròniques especials, que no només protegeixen els combatents, sinó que també registren objectivament el nombre de cops.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *