Dofí: estil de natació. Papallona i Dofí

Dofí: estil de natació. Papallona i Dofí

La natació és la forma de moviment més antiga sobre l’aigua, com ho demostren les imatges de les persones que neden, datades als segles IV-II aC. Posteriorment va adquirir una orientació esportiva i a finals del segle XIX es va convertir en un esport oficial en el programa de competicions olímpiques.

Hi ha tres varietats fonamentals de la natació:

 • rastrejar (a l’esquena, a l’estómac);
 • traç de papallona (dofí);
 • cop de pit.

Cadascun d’ells té la seva pròpia tècnica de rendiment, velocitat, característiques d’una respiració adequada.

Tota de papallona estil natació

Traduït de l’anglès, “butterfly” significa “butterfly”. En efecte, el nedador, en aixecar-se amb una solapa simètrica de les extremitats superiors, s’assembla al moviment de les ales d’aquest elegant i bell insecte.

Sovint s’identifica el tipus de cop de papallona de natació amb un dofí. Aquests són els estils més difícils, ja que quan es realitzen, gairebé tots els grups musculars participen en el seu treball simultani. El nedador es mou sobre el pit amb braços forts paral·lels i simètrics. En aquest cas, la part frontal del cos surt de l’aigua, i les potes realitzen corredisses i cops ondulants a l’aigua. A més de l’estrès físic especial, la papallona i el dofí requereixen l’observança d’un sistema de respiració especial, diferent d’altres estils. Cada cicle de successió consisteix en un cop de mà, dues puntades, inhalar i exhalar.

ona d’estil de dofins

Per als esportistes, s’estableixen normes especials de qualificació que es realitzen en una piscina de 25 i 50 metres. Segons ells, per a cada vegada que el nedador sigui capaç de superar la distància especificada, es poden assignar:

 • alta (I, II, III);
 • títol de candidat a màster d’esports (CCM);
 • títol de màster d’esports (MS);
 • el títol de màster d’esports de classe internacional (MSMK).

Quina diferència hi ha?

En el rendiment clàssic, les potes de papallona es mouen amb un cop de pit (estirant els malucs amb la cria del peu, empènyer i unir els peus). Dofí va aparèixer amb la millora del cop de papallona amb un esbiaix cap a una major rapidesa en superar distàncies. Es creu que el fet de colar-se les cames és més natural.

l’home neda papallona

El dofí com a estil de natació va obtenir el seu nom a causa dels moviments del cos de l’atleta, similar a un veritable dofí fròlic. Es tracta d’un tipus de papallona d’alta velocitat, en què el moviment de les cames unides es produeix en un pla, semblant a la cua d’un mamífer.

Tècnica de natació

Durant l’execució hi participen músculs de l’espatlla, tríceps, esquena, abdominals, pit, malucs, vedells. A causa de l’esforç muscular, l’estil de natació dels dofins es considera el més energètic de tots. El cos del nedador es desplaça amunt i avall durant tot el recorregut.

Posició inicial: el cos està en posició recta, pit cap avall, les espatlles són paral·leles a la superfície de l’aigua, les cames estan connectades, els braços són rectes davant del cap.

Esquema estil Dolphin

Quan el cos superior es mou cap endavant i cap avall, la pelvis s’aixeca cap amunt i les cames empenyen i baixen ràpidament. Després hi ha un canvi: les espatlles s’aixequen, els malucs i la pelvis cauen, els turmells volen, fent un cop. L’angle de pujar i baixar el cos per sobre de l’aigua és de 20 °.

Els moviments d’ona del cos s’aconsegueixen a causa de la tensió dels músculs amples de l’esquena i els abdominals. L’ensenyament d’aquest estil a les escoles de natació comença als 12 anys. Fins a aquesta edat, la tècnica del traç de papallona (com el cop de pit) és molt difícil de dominar.

Moviment de la mà

La distribució de forces impulsores és la següent:

 • Un 10% de l’esforç físic recau sobre les cames;
 • El 90% de l’esforç físic es dirigeix ​​a les mans.

Com es pot observar a les estadístiques, les mans realitzen el treball principal quan neden per donar velocitat.

Hi ha cinc fases de posició de la mà en un sol cicle de natació del tipus de traç de papallona:

 1. Escombrar les mans per la superfície. Al mateix temps, els braços es redreixen, realitzant un gronxador cadascun pel seu costat, i la corretja de l’espatlla s’allunya fora de l’aigua. Durant l’execució, les mans giren cap a fora, haurien de ser les primeres a tocar l’aigua al final de la maniobra.
 2. Immersió a mà. El papallonista fa un salt endavant, empenyent les espatlles i els braços.
 3. El xoc de l’ictus. Les mans a l’aigua es doblen, les mans i els avantbraços ajuden a realitzar oscil·lacions de suport, després de les quals es reparteixen les mans.
 4. La fase decisiva de l’ictus. L’angle de flexió de les mans arriba als 90 °, durant la seva extensió i tracció energètica té lloc una repulsió activa. Més enllà, els braços s’estenen al llarg del cos, les mans estan situades als malucs.
 5. Les mans es relaxen, posant les mans per sobre de l’aigua. Els colzes han de sortir primer.

Característiques de les cames

Durant el moviment, les cames són adjacents i realitzen fluctuacions contínues a la regió de la cama inferior en un pla vertical amunt i avall. El cos del nedador ajuda activament a fer aquestes vibracions. Els dos primers atacs xoquen les espatlles per sobre de l’aigua, els dos segons, l’esquena.

l'home neda l'estil de papallona

Els peus es troben en un angle de 45 ° en estat de tensió mitjana. Sembla que els peus es converteixen en la cua d’un dofí, fent cops precisos.

Respiració

La tècnica de respiració quan neda amb l’estil de dofí s’associa amb la posició de les mans i la seva fase durant el treball. La primera fase (transportar aigua) es considera més convenient per a la inspiració. El cap i les espatlles es troben a la seva posició més alta. La durada de l’alè és d’uns 0,5 segons.

Després de la inhalació, la cara està immersa en aigua, els braços i les espatlles baixen cap avall. Tot el temps restant fins a una nova fase és el temps caduc. Aquest tipus de respiració es considera òptim per als banyistes (de mitjana, entre 50 i 60 respiracions per minut).

exhale sota estil d'aigua dofí

Tot i això, els atletes professionals, a causa de l’alta velocitat d’execució i per tal d’augmentar l’eficiència, poden realitzar 2-3 cicles complets de la posició de les mans en una sola respiració.

Com aprendre a nedar amb un dofí

El millor és entrenar, perfeccionar habilitats i assenyalar errors que ajudaran a una escola de natació. Per a un desenvolupament independent de la tecnologia, podeu utilitzar les instruccions:

 1. Entrena a terra. Feu moviments del cos semblant a l’ona cap endavant, partint del cap i seguint-lo amb tot el cos. Observeu-vos al mirall, quan els moviments són suaus i uniformes, podeu submergir-vos en aigua.
 2. Quan nedeu a l’aigua, intenteu moure’s, repetint moviments en forma d’ona. Pot ser que això no funcioni immediatament. Quan la posició a l’aigua es faci còmoda, passeu al següent pas.
 3. Connecteu les cames i manteniu-les a prop, no a part.
 4. Perquè les mans no interfereixin amb la natació, pressioneu-les als malucs al llarg del cos. Aquesta posició us permetrà nedar més ràpidament.
 5. Realitzeu moviments, afegiu oscil·lacions de la mà, feu exercici més. Per millorar la tècnica de natació “dofí” en l’entrenament inicial pot ajudar el taulell per a la natació a afegir-hi mentre es mou.
 6. La força motriu d’un nedador per un dofí depèn del 75% de la flexibilitat dels seus turmells. Desenvolupant-la, millorareu la vostra tècnica i velocitat. La mida del turmell també pot afectar com més llarg sigui, més eficient és l’activitat.

Dofí sota l’aigua

En aigües obertes, l’estil de natació dels dofins s’utilitza sovint sota l’aigua. Algunes de les seves característiques:

 • els braços s’estenen amb una “fletxa” al vostre davant;
 • les cames i el cos realitzen moviments en forma d’ona, com en la versió habitual;
 • Normalment, es respira abans de bucejar, amb major força i volum;
 • l’exhalació es fa sota el nas amb aigua.
Dofí nedant sota l’aigua

Errors d’execució

A l’hora d’aprendre a nedar amb l’estil del dofí, per la seva complexa tècnica, es poden produir els errors següents:

 1. Treball pèlvic incorrecte o que falta. Quan es veu des del costat, sembla com si el moviment principal es deu al treball de les mans. Però els moviments semblants a l’ona són importants, aquest resultat s’aconsegueix en gran mesura a causa del moviment de la pelvis.
 2. Moviments incorrectes del peu. S’ha de procurar que no estiguin massa a prop de la superfície de l’aigua i que no s’aixequin d’aquesta. També és important controlar el sincronisme del seu treball i la inadmissibilitat de la flexió al genoll.
 3. Treball de mà incorrecte. En realitzar la tècnica “dofí”, els braços han d’estar separats per l’amplada de l’espatlla. La proximitat no permetrà oscil·lacions més precises, i una distància més gran entre els braços augmenta la resistència i agafa la força del nedador.
 4. Violació del ritme de respiració. Realitzar inspiració en el moment adequat a l’alça, mantenint la respiració i l’exhalació ajudarà a mantenir un ritme adequat.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *