Visió general de les arts marcials filipines

Visió general de les arts marcials filipines

Les arts marcials filipines són principalment l’art de lluitar amb les armes tradicionals. Són un dels més populars del món. La practicitat d’aquestes arts es veu reforçada per la versatilitat de les armes. La força d’aquests estils rau en la capacitat de combinar i adaptar-se a qualsevol situació de combat.

Característica general

Les arts marcials filipines són algunes de les tècniques de lluita més reflexives i pràctiques del món. Aquest és un dels sistemes de combat més efectius i provats en temps. Cobreixen totes les distàncies en què es pot combatre una batalla:

 • a llarga distància (puntades);
 • distància mitjana (cops de puny, colzes, genolls);
 • a curta distància (captures).

La seva pràctica es deu al fet que no se centren en accions complexes.

Fins i tot els exercicis formals (anyo) que fan servir alguns sistemes filipins consisteixen en un combat real. Històricament, aquests components han estat ocults en sayaw.

Quan es combat una arma a una gran distància, es pot fer servir la punta d’un pal o una espasa; a rang mitjà, s’utilitza el cos d’un pal o la fulla d’una espasa; i a poca distància, la part inferior del pal (punyo) o l’enganxada de l’espasa.

Els sistemes de combat filipins utilitzen diversos tipus d’armes, incloses dagu (ganivet), bolo (espasa), bastó (pals de canya). A més, s’inclouen seccions com ara mana (les mans buides), sipa (puntades) i molt més. L’arma utilitzada depèn de la distància: Largo (llarga distància), Medio (mitjà), Corto (curt).

tècnica de pal

A les arts filipines (potassi, eskrim o arnis), primer ensenyen a utilitzar armes i després a tècniques de mans buides.

Per molt estrany que sembli, les tècniques de lluita mà a mà de les arts marcials filipines es basen en els principis subjacents als moviments del pal i de l’espasa. Aquestes arts marcials són les úniques que poden complementar qualsevol altre estil marcial. No entren en conflicte amb altres estils; en realitat els reforcen amb la tècnica de puntades de peu i mà, l’art de la defensa pròpia, la tècnica de la lluita i els llançaments.

Classificació

Abans de donar una visió general de les arts marcials filipines, heu de considerar la seva classificació. En aquestes arts marcials no hi ha divisió en estils tradicionals i no tradicionals. La classificació es basa en el període de la seva creació i les diferències es relacionen amb les arts marcials que els van influir, quines armes i com s’utilitzen, la presència d’equips de combat desarmats.

D’acord amb això, es distingeixen tres grups de FBI:

 • antiga – fins al segle XVI. (desenvolupat sota la influència de les arts marcials de l’Índia, d’Indonèsia, de Malàisia i de la Xina; les principals armes són l’espasa, el matxet, la llança, l’arc, el tub de vent, les armes flexibles, l’escut, etc.); la tècnica de combat no armada és auxiliar; moviments complexos; manca de competència);
 • clàssic – segles XVI – XX. (desenvolupat sota la influència de tècniques d’esgrima europees i arts marcials de la Xina del Sud; armes: espasa, machetes, ganivet, pal; tècniques de combat sense armes es van desenvolupar contra un enemic armat; apareixen les primeres competicions);
 • moderna – segles XX – XXI. (el desenvolupament va ser influenciat per arts marcials europees, japoneses i coreanes; un pal, un matxet, un ganivet i articles improvisats s’utilitzen com a armes; la lluita sense armes és una secció independent; els esports es mantenen en algunes formes).
entrenament en bastó solista

S’estudien estils moderns a diferents països del món, inclosa Rússia. A Moscou, s’estudien arts marcials filipines a diversos clubs i centres. Tothom ofereix classes de potassi, arnis i alguns altres estils filipins.

Un centre important és la Federació d’Arts Marcials Filipines de Samara. Aquí hi ha representades diverses escoles modernes: Arnis, Combat, Kali, boxa filipina.

Batalla de canons

A les arts marcials filipines, les tècniques de lluita contra armes són més que fer servir les teves pròpies armes. Això també s’aplica a l’ús d’armes enemigues.

Ensenyar tècniques filipines de combat armat no es tracta només de ganivets i ganivets tradicionals. Això es deu al fet que lluny de sempre les persones poden portar aquests articles amb ells. Tanmateix, aquestes habilitats es poden aplicar a gairebé tot: una canya, telèfon mòbil, targeta de crèdit, paraigües i fins i tot una ampolla d’aigua.

Tot i que alguns instructors se centren en el component esportiu, aquests tipus són una forma d’autodefensa, ja que les tècniques de combat real es troben al centre de la tècnica d’arts marcials filipines.

lluita de ganivets

El principiant comença l’entrenament amb un sol pal, i passa gradualment al Sinavali (un conjunt formal d’exercicis tradicionals) amb dos pals. Després d’això, s’estudia la lluita amb un pal, la lluita amb un ganivet, una espasa. A continuació, s’estudien les tècniques de lluita mà a mà.

Els avantatges de les arts marcials filipines són innegables. La tècnica de lluita de bastons és adequada per a tothom: per exemple, els nens poden estudiar els Sinavals. Aquests exercicis enforteixen les extremitats i desenvolupen la coordinació, l’ull. Els nens també aprenen a manejar les armes potencialment perilloses amb seguretat.

Per a la policia i el personal militar, les arts marcials filipines i les tècniques de lluita cos a mà proporcionen el conjunt d’habilitats necessàries, principalment les relacionades amb la tècnica tinença d’un ganivet.

Per a les dones, les arts filipines són ideals perquè fins i tot les mans més petites poden subjectar un ganivet i utilitzar-lo com a arma mortal. Una dona entrenada que conegui la tècnica de les arts marcials filipines amb qualsevol d’aquestes armes podrà protegir-se de gairebé qualsevol atacant.

Bastó Doble Arnis

Principis d’aprenentatge

Tots els tipus d’aquestes arts marcials es centren en conceptes universals en lloc d’utilitzar mètodes diferents per a cada situació. En el procés d’entrenament, es consideren angles d’atac, però no es tracta d’atacs específics: l’instructor no compartirà la protecció d’un cop, captura o empenta des del front, tot això es considerarà un atac des del front. Un cop l’aprenent aprengui a determinar si hi ha un atac des de dins o fora, a l’esquerra o a la dreta, tindrà la base necessària. Després d’això, es dedicarà més formació a tècniques i combinacions que incorporin aquestes bases.

En el procés d’entrenament, s’ensenya als estudiants a utilitzar l’entorn com a eines de combat. Aquest art contribueix al desenvolupament de la coordinació i la percepció.

Visió general de les arts marcials filipines

Amb una llarga història, les arts marcials filipines han estat durant molt de temps el fonament de la societat filipina. Va ser la pràctica i la preservació d’aquestes arts que va mantenir l’arxipèlag filipí del domini constant de les potències estrangeres. Hi ha diversos centenars d’estils d’aquestes arts marcials que actualment es conserven i s’ensenyen a tot Filipines. Tot i que són coneguts per molts noms, sovint l’art dels guerrers filipins només es representa en tres estils: arnis (eskrima) i potassi.

armes tradicionals de Filipines

Arnis moderns

L’art marcial filipí d’Arnis, o eskrim en castellà, es tradueix en una baralla. Segons la llegenda, inicialment la canya a partir de la qual es fabricaven els pals era considerada sagrada per les persones que practicaven arts marcials, de manera que els cops no es lliuraven al pal del rival, sinó a la mà o l’avantbraç. A més, l’avantatge d’aquesta tècnica era que va obligar l’enemic a deixar caure la seva arma. No obstant això, molts consideraven aquest entrenament massa dolorós i traumàtic. Com a resultat, les arts marcials filipines van començar a perdre popularitat; en moltes parts de Filipines, les arts marcials japoneses com el karate i el judo es van fer més comunes que els sistemes indígenes. Tanmateix, aquesta tècnica segueix sent el principi bàsic de l’arnis moderns, i en aplicacions pràctiques el cop es dóna normalment al braç. Aquest mètode també s’utilitza en el combat cos a cos.

Tècnica Arnis

El programa d’entrenament inclou autodefensa amb les mans buides (cops de puny, blocs, etc.). També s’està estudiant la tècnica Espada-Dag (un duel amb una espasa i un punyal), el Sinawali i el tapi-tapi (pal a palets). A més d’exercicis emparellats en l’art marcial filipí, Arnis utilitza formes solistes amb o sense pal.

Els elements clau són:

 • treballar amb armes;
 • tècnica de calçat;
 • tecnologia de desarmament.

Els mètodes de treball inclouen:

 • bastó solista (pal únic);
 • bastó doble (dos pals);
 • barra (protecció del ganivet);
 • Espada i Dag (pal / espasa i punyal);
 • daga sa daga (lluita de ganivets);
 • mano-mano (batalla desarmada).
ganivets filipins

Doomog

Dumog és un altre tipus d’art marcial filipí. Combina equips de xoc, captures i llançaments. Igual que altres tipus de FBI, el dumog ha estat fins a cert punt influït per altres espècies, com ara el judo i el jujitsu.

L’estil es basa en l’anomenat concepte de punts de control del cos humà, als quals s’exposen per tal d’equilibrar l’enemic. La tècnica consisteix en l’ús d’objectes improvisats i l’entorn (parets, taules, cadires). Amb la seva ajuda immobilitzar l’enemic o provocar el màxim dolor quan xoquen amb ells.

Kali

Kali es considera el sistema més perillós de les Filipines. El terme en si no es tradueix. Aquest estil inclou el treball de diferents tipus de ganivets. Va aparèixer abans de la conquesta espanyola. L’art marcial local, que van trobar els espanyols el 1610, encara no s’anomenava Arnis. En aquells dies, aquest art marcial era conegut com a Kali. És la forma més antiga d’art marcial filipí. Kali és violent, mentre que arnis és defensiu. Arnis utilitza un mínim de violència o danys, l’objectiu principal és simplement desarmar l’enemic, mentre que Kali s’utilitza per fer el màxim mal o matar.

Armes de Kali

Panantucan

Panantukan, o suntukan, és una opció de boxa filipina. Inclou tècniques de cops de puny, colzes i cap. També s’utilitzen puntades i genolls baixos a diferents parts de les cames i l’engonal.

Aquest art marcial no es pot anomenar esport, sinó que és un sistema de combat de carrer. Aquests mètodes no s’han adaptat per garantir la seguretat dels combatents ni per complir les normes de competició. Els objectius habituals en aquestes baralles són els músculs grans, els ulls, el nas, la mandíbula, el temple, l’engonal, les costelles, la columna vertebral i la part posterior del cap, totes aquelles parts del cos que la derrota està prohibida per les regles de qualsevol competició.

Cinema mutay

Kino Mutai (Kina Mutai o Kina Motai) és un art marcial filipí que utilitza tàctiques poc convencionals com mossegar i apretar els ulls.

Tot i que aquest art marcial es pot veure simplement com una lluita de carrer bruta, les escoles de cinema de mutai ensenyen a superar un rival més gran i fort. Les tècniques de cinema Mutai de vegades s’afegeixen com a component en l’estudi d’altres estils filipins com Arnis i Kali.

Sikaran

Sikaran és un art marcial filipí que se centra gairebé exclusivament en les tècniques de xutar. La base és els cops al nivell superior. Les mans només s’utilitzen per bloquejar cops i agafades. Un símbol peculiar de Sikaran és l’èxit d’un biaquid o “fuet del drac”. Sembla un cop fort. Malgrat la complexitat de la seva implementació, els seguidors de Sikaran aconsegueixen aquest cop fàcilment a la part posterior del cap de l’enemic.

L’origen del Sikaran s’associa a concursos de pagesos durant l’època de la collita. Gradualment, els mètodes de guerra van anar millorant, sistematitzant-se.

A Sikaran, les vagues es van dividir en dues categories: les que tenien com a objectiu el cor, el coll, el cap, l’engonal i la columna vertebral eren fatals. Per paralitzar pertanyien cops menys perillosos. Sikaran també utilitza armes tradicionals: balisong, kris i pals.

“Sikaran” és una paraula encunyada obtinguda de l’arrel de la paraula “sikad”, que significa “cop”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *