Cinturons a Aikido – Innovació francesa

Cinturons a Aikido – Innovació francesa

En molts tipus d’arts marcials, s’adopta el sistema japonès de graduació del nivell d’habilitat per motivar millor els estudiants. Normalment, per comprendre visualment el grau de domini d’un determinat estudiant, només podeu mirar el cinturó. Aikido no fa temps que utilitza un sistema de cinturons de colors. Per adoptar la gradació del color, prenent-lo en préstec amb judo, van ser proposats per experts francesos en aquest art marcial.

Informació general

Aikido és un art marcial modern japonès creat per Morihei Ueshiba basat en l’art marcial japonès antic Daito-ryu Aiki-jujutsu i altres arts marcials. Adoptant l’experiència dels seus professors que van ensenyar diversos estils de lluita, Ueshiba va desenvolupar gradualment la seva visió de l’art marcial. El 1922, obre la seva pròpia habitació, on comença a ensenyar aikido, intentant combinar els principis físics i espirituals. El nom es tradueix sovint del japonès com “el camí cap a la fusió amb l’energia de la vida”. La tècnica de l’Aikido es basa en l’ús de l’energia de l’enemic atacant i acaba en un llançament o un dolorós agafador.

Tècnica del dolor

Com en totes les altres arts marcials nacionals, els adeptes es divideixen segons el nivell d’habilitat en dos grans grups: estudiants i màsters. El sistema de graus per als estudiants consta de 6 o 10 kyu, per a màsters – de deu dan. A l’aikido tradicional, hi mancaven els cinturons de colors, només el blanc i el negre.

El sistema

A la pàtria de l’art marcial, tots els titulars dels títols d’estudiants van ser anomenats uniformes, que es tradueix del japonès com “aquell que no té dan”. Els que van aconseguir arribar a la primera etapa magistral i van rebre el primer dan es diuen sedans, del japonès – “el que té el primer dan”. Tots els altres que han rebut el cinturó negre d’Aikido (titulars de 2-10 dan) es diuen yudansa, que significa “el que té un dan”.

Entrenament d’Aikido

Aquests termes exòtics se solen utilitzar rarament, més sovint, com en moltes altres arts marcials, els termes senpai i shihan s’utilitzen. Senpai sol ser el propietari del primer o segon dan, és a dir, una persona que té una àmplia experiència en arts marcials. De vegades s’anomenava l’alumne amb més experiència del grup, que podia realitzar exercicis preparatoris per a estudiants novells, en substitució del mestre. Els combatents experimentats que han rebut 7 dan i més amunt es diuen “shihan”, i els amos de més de 8 dan també es poden anomenar el títol “hansi”. En aikido tradicional, els més alts de 8 a 10 només estan assignats a estudiants directes del fundador de les arts marcials, Ueshiba Morihei.

Quins són els graus

Mestre i estudiant

Tots els amos, propietaris de danesos, independentment de la titulació, porten un cinturó negre, a l’aikido també tenen dret a portar roba tradicional hakkama japonesa (falda, pantalons). Anteriorment, els estudiants portaven només cinturons blancs, ara moltes escoles han introduït un sistema de cinturons de colors, manllevat de judo.

Per exemple, a l’escola Real Aikido, els cinturons van del groc al negre, i el mateix fundador, Lyubomyr Vracharevichech, també té el títol de mestre. D’acord amb això, els graus dels estudiants van de 5 a 1 kyu, i dan – d’1 a 10. Aquest és el sistema més comú, on hi ha 5 o 6 kyu, en alguns estils hi ha 10 kyu. Això sol ser degut a la presència de grups infantils o d’altres especificitats.

Com és la graduació

Captura lliure

Els tallers i títols d’estudiants tenen com a objectiu el suport moral i l’estímul dels estudiants. Per als aprenentatges, aquest és el símbol que s’ha assolit un cert grau de domini i s’ha dominat un nivell específic de coneixement. “Kyu” es tradueix del japonès com a “grau” o “rang”. Els estudiants principiants tenen el màxim de kyu, és a dir, deu o 6 segons el centre.

El nivell d’estudiants més alt és d’1 kyu, per al qual ja podeu obtenir 1 dan. Dans, al contrari, puja cap amunt, 1 dan és el primer rang magistral i 10 dan és el més alt (normalment només ho tenen els fundadors de l’estil).

Quins cinturons són

Alguns seguidors de l’aikido consideren nociu el sistema d’utilitzar cinturons de colors. Ja que, segons la seva opinió, contribueixen a que l’entreteniment esdevingui més important que l’efectivitat de l’art marcial. A més, són utilitzats principalment per nens i adolescents, així com en tornejos esportius.

En les arts marcials modernes, fins i tot instructors experimentats es poden confondre en la varietat de cinturons i ratlles de colors. La correspondència de kyu i cinturó a l’aikido pot ser diferent. En algunes escoles d’aïkido, el cinturó marró és de 1-2 graus, mentre que en d’altres també es distingeix el vermell. Per tant, és important saber que com més fosc és el cinturó, més alta és l’habilitat. El kyu més jove comença amb un cinturó blanc, seguit de groc, taronja, verd i blau.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *