Carbina de caça “Arkhar” (TOZ-97): descripció, característiques, normes de cura

Carbina de caça “Arkhar” (TOZ-97): descripció, característiques, normes de cura

Les armes Tula són famoses des de fa molt de temps, són molt utilitzades en unitats especials del Ministeri de l’Interior i són molt populars entre la població civil. La gamma de productes, inclosa la carabina Arkhar, està centrada en la indústria militar, la policia, els caçadors i els esportistes.

L’activitat de la famosa forja russa es va iniciar el 1712 mitjançant el decret registrat de Pere I. Durant més de tres-cents anys, aquí s’han produït serios i prototips. Als anys 90, la central va experimentar una important modernització, després de la qual es va convertir en una societat anònima. Ara és un líder reconegut entre les indústries internacionals militars, dual i civil d’alta tecnologia.

Descripció

La carabina rifada de caça “Arkhar” es refereix a un tipus de rifle auto-carregat. La base per a la seva producció va ser el famós fusell TOZ-8 modificat. Val a dir que es va adoptar als anys trenta del segle passat. Al mercat, l’arma en qüestió té molts competidors de la direcció de tir i caça, però pocs es poden comparar en fiabilitat, pràctica i facilitat de funcionament.

Diverses empreses de Rússia produeixen analògics a aquesta carabina. Entre ells es troben:

 1. Fàbrica d’armes Tula.
 2. Companyia anònima “Martell”.
 3. Planta de construcció de màquines de Vyatsko-Polyansky.
 4. El departament d’armes de TsKIB SSO.

Com qualsevol mecanisme, incloses les armes, la carabina Arkhar presenta els seus avantatges i inconvenients.

Característiques i finalitat

Els principals avantatges inclouen els següents punts:

 • simplicitat de disseny i facilitat de funcionament com a anàlegs de combat;
 • excel·lents característiques ergonòmiques i estètiques d’un rifle de caça;
 • la configuració canviada de la caixa, que millorava molt l’aspecte i la combinació d’elements tradicionals.

Els desavantatges d’aquesta arma inclouen un canó que no està sotmès a fixació, així com la necessitat de netejar i lubricar sovint el producte.

La carabina autocàrrega “Arkhar” es centra en l’explotació de la caça comercial i amateur. Molt sovint s’utilitza per disparar caça de grans i mitjanes dimensions (llops, alces, senglars, cabirols i animals similars que es permeten caçar).

Varietats i anàlegs

Els fusells produïts presenten dues variacions, que difereixen en les càrregues utilitzades:

 1. Modificació “Archar” – 97, dissenyat per disparar municions 7,62 x 39.
 2. El segon tipus de SCS està dissenyat per a una càrrega de calibre de 7,62 x 53.

Els anàlegs més propers a l’arma considerada són diversos rifles nacionals i estrangers:

 1. La versió d’autocàrrega de la configuració de Simonov (SKS-45) amb un calibre de 7,62.
 2. Una variant d’un rifle de caça sense baioneta d’instal·lació OP-SKS.
 3. Entre els representants estrangers, els competidors més propers són modificacions del tipus M-630, fabricades per l’empresa Heckler i Koch d’Alemanya.

Disseny i especificacions

El disseny i la disposició del rifle de caça TOZ-97 “Arkhar” és el més simple possible i inclou diversos elements bàsics. Entre ells es troben:

 • receptor amb barril;
 • tapa de la caixa de treball;
 • dispositius d’avistament;
 • pistó tipus gas;
 • mecanisme disparador;
 • impulsor;
 • canonada de gas;
 • llit;
 • obturador;
 • dispositiu de retorn;
 • cul
 • comprar.

A continuació, es detallen les característiques tècniques de l’arma en qüestió:

 • fabricant: JSC TOZ a Tula;
 • calibre (mm) – cartutx 7,62 x 39;
 • longitud del tronc (mm) – 513;
 • la velocitat de precisió tenint en compte els minuts angulars (m) – 2/100;
 • la mida de la cambra (mm) – 39,0;
 • pes de la frenada (kg) – 3,6;
 • capacitat de revista (cartutxos) – 10.

Principi de funcionament i desmuntatge

El funcionament del mecanisme de la carabina Arkhar es basa en l’alliberament de gasos de pólvora. Sortint del forat, utilitzen la vara i el pistó per afectar l’obturador. L’objectiu es realitza mitjançant una vista frontal i una vista posterior, és possible muntar una vista òptica.

Un protector disparador es troba situat darrere del protector disparador. El tiroteig només és possible en voles individuals. La distància de tir estimada és d’aproximadament un quilòmetre i la distància estàndard per a la caça és de 100-150 metres. La distribució de càrregues és d’aproximadament 200 mil·límetres des del punt de mira.

El llit de noguera tipus semi-pistola està equipat amb patrons característics. Totes les operacions de desmuntatge i muntatge d’armes es duen a terme assegurant-se que es retiri el magatzem i que no hi hagi cap càrrec al barril. Les manipulacions es fan estrictament segons les instruccions adjuntes al kit.

Opcions i ressenyes

El muntatge de fàbrica d’aquesta arma inclou una carabina mateixa, envasada en tela untada amb oli o paper especial. A una caixa de cartró hi ha un logotip de l’empresa del fabricant. A més, el kit inclou un manual de servei, un certificat de qualitat, un certificat de tret del formulari F-D-005.

Els dissenyadors de la planta de Tula no preveien la producció massiva d’elements per afinar TOZ-97. L’única part per a joies és el cul.

Cura i lubricació

Si es conserva durant una llarga vida útil, el mosquetó requereix una neteja minuciosa. A continuació, s’ha d’engreixar amb oli especial neutre i, tot seguit, eixugar-les. Els canals pre-tallats s’han de rentar amb solució de soda o sabó. L’acabat es realitza mitjançant un raspall metàl·lic greixat amb greix universal de pistola. En aquesta fase, no heu de subjectar el fusell amb les mans sobre les peces metàl·liques per tal d’evitar més punts de rovell.

Per al processament d’armes de caça, són adequades solucions gruixudes, que inclouen vaselina no tractada, llard de canó i oli sòlid. Aquests compostos lubricants estan provats prèviament per a llautó, si el metall no s’enfosqueix, l’eina és adequada per aplicar armes al metall.

Cal evitar cops d’estructura sobre elements de fusta. Es tracten amb cera barrejada amb gasolina. El barril es tapona amb un tap amb oli, embolicat amb un drap olijat. No oblideu que la cura d’una turbina és un procés regular, del qual depèn la durabilitat del producte i el seu rendiment.

Ressenyes

Els comentaris dels propietaris sobre aquesta turbina són sobretot positius. Els usuaris noten la combinació òptima de preu i qualitat, facilitat d’ús i fiabilitat constructiva. Un petit inconvenient és la necessitat de lubricació freqüent de les peces de treball.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *